Факт-новини: оперативні сюжети

«Полювання» на паліїв: рятувальники проводять рейди в приватному секторі

Featured Video Play Icon

Вирішив спалити сухий кущик, а отримав штраф від працівників ДСНС, які в цей час проводили профілактичний рейд.  Тракторист приватного підприємства у селі Іванівка Віталій Домоцький навіть і гадки не мав, що його багаття приверне увагу надзвичайників та на діалог пішов відразу і чесно зізнався, що це його рук справа.

-На правопорушника буде складено адміністративний протокол за стетею 77 частина 1 самовільне випалювання сухої рослинності, що тягне за собою  накладання штафу на громадяни від 3тис. 60 до 6 тис. 120 на посадових осіб від 15 тис. 300 грн  до 21 тис. 420 грн, – повідомила головна  інспекторка  ГУ ДСНС в Чернігівській області Валерія Аніч.

Про заборону на самовільне спалювання сухої рослинності в полі, на луках чи то в приватному секторі Віталій Михайлович знає, а тому провину свою визнає.

– Що робить? Будем тушить і більш не будем робить такого.

Чоловік залив багаття, до речі для цього в нього була заздалегідь заготовлена вода, але надзвичайники кажуть, це не виправдовує вчинку і не знімає відповідальності. Штраф сплатити потрібно і краще зробити це вчасно – через п’ятнадцять діб сума збільшиться вдвічі.

Жителька ж сусідньої Шестовиці, Ольга Федорівна вже не перший рік бореться із залишками сухої рослинності  за своїм рецептом.

Отож бачите покосили , воно висохне ми його складаємо і воно зимує , до весни воно потрухло , а потім перегноєм  ми і розкидали , по городу, отак ми робимо, – розповіла жителька с.Шестовиця Ольга Колесник.

До 2021 року, коли і посилили відповідальність за спалювання сухої рослинності, тут дихати не було чим, зізнається жінка.

– Колись палили. Колись усі тут токи картоплю викопали, уже димує, ну тепер уже ніхто не палить , уже два роки не палять на смітник  вивозять, – каже Ольга Колесник.

Сусідка пані Ольги – Тетяна каже, вже давно нічого не палить у себе в дворі чи на городі. Метод переробки сміття на добриво знає і вдало ним користується.

Усе я складую туди, воно все перегниває. Я кожен рік розділяю навпіл, а те що уже рік стояло я його вивожу тачкою на город і розкидаю, – зауважує мешканка с. Шестовиця Тетяна Гломозда.

Нажаль це знають не всі ,а тому йдуть по  звичному шляху . І це призводить до трагічних наслідків.

Як приклад трагічний випадок селі Анисів Іванівської територіальної громади  Чернігівського району 87 річний чоловік випалював суху рослинність впав та отримав 100% опіків тіла. Його доставили до лікарні , де він помер . Також був випадок, коли жінка випалювала суху рослинність також вдихнула диму впала і отримала 40 % опіків тіла, – розповіла Інспекторка ГУ ДСНС в Чернігівській області Валерія Аніч.

Додамо, у 2023 році в екосистемах області виникло  523 пожежі.