Факт-випуски

Спалювати листя дорого: яка альтернатива?

Featured Video Play Icon

Згрібають опале листя та суху траву, а потім спалюють їх. Таку картину традиційно восени бачать комунальники міста. Деякі чернігівці навіть не задумуються над тим, якої шкоди це завдає здоров’ю та довкіллю. КП “Муніципальна варта” Чернігівської міської ради стежить за екологічною безпекою міста і постійно виявляє правопорушників.

«Кожного дня працюють екіпажі, які об’їзжають садові товариства та приватний сектор Чернігова і контролюють ситуацію. Якщо бачать дим, то під’їзжають, проводять бесіду з паліями та складають адміністративні протоколи щодо виявленого порушення», – розповів начальник КП «Муніципальна варта» Віталій Хрустицький.

Спалювати суху рослинність – дорого. Сума штрафів в цьому році збільшена в рази. Сума штрафу може бути від 340 гривень до 1390 гривень для приватних осіб і від 790 до 2700 гривень для юридичних осіб, розповів Віталій Хрустицький.

За останні два тижні “Муніципальна варта” склала 11 протоколів на порушників.

Разом з тим екологи б’ють на сполох: спалення листя не лише шкодить здоров’ю, а й навколишньому середовищу. Юрій Карпенко стверджує – спалення листя призводить до забруднення повітря, води та ґрунту, а також зникнення певних видів тварин. Еколог каже, найкраща альтернатива утилізації опалого листя – компостування.

У Чернігові реалізують спільний проєкт по створенню біогумусу за допомогою каліфорнійських черв’яків. Проєкт реалізують протягом півроку. За цей час у компостері вже виготовили близько двохсот кілограм природного органічного добрива.

Мешканці приватного сектора Чернігова знають, що листя потрібно компостувати або ж відносити у спеціально відведені місця. Комунальні підприємства “Зеленбуд” та “АТП 2528” відвезуть їх на сміттєзвалище. Такі прибирання у приватному секторі проводяться систематично.