ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

«Під парасолею компетентностей»: у Чернігові провели EdCamp для працівників дошкільної освіти

Featured Video Play Icon

Попри виклики сьогодення, спільними зусиллями покращувати освіту в Україні. У Чернігові провели (не)конференцію у форматі EdCamp «Під парасолею компетентностей: створюємо безпечні та комфортні умови в дошкіллі». Захід став майданчиком для обміну досвідом та ідеями між педагогами, які працюють у царині дошкільної освіти, та готові зростати професійно. Організації сприяли управління освіти міськради, центр професійного розвитку педагогів, та колектив садочка № 3 «Дитяча Академія», у якому і прийняли «білих ворон» — саме так символічно називають себе учасники EdCamp’ів.

Я сьогодні на EdCamp’і, тому що мені дуже цікаво розвиватися, мені дуже цікаво послухати інших колег-вихователів, які, можливо, поділяться зі мною своїм досвідом, адже я ще молода педагогиня, тому дуже цікаво послухати тих, хто вже досить давно в цій сфері, чомусь навчитися, поділитися, можливо, якимось своїм методом, можливо, для когось це буде цікаво, – зазначила вихователька старшої групи КЗ «Заклад дошкільної освіти № 3 «Дитяча Академія» ЧМР Яна Пекур.

EdCamp — це про освіту. EdCamp — це про людяність. EdCamp навчить педагогів бути свідомими й щасливими у своїй професії. Це унікальний захід, бо він об’єднує небайдужих освітян — людей, яким не байдужий сьогоднішній день освіти, саме дошкілля. Це люди, які будуть творити майбутнє нашої дошкільної освіти, – сказала координаторка EdCamp Chernihiv, завідувачка КЗ «Заклад дошкільної освіти № 3 «Дитяча Академія» ЧМР Тетяна Бочок.

Упродовж дня на учасників EdCamp’у чекали дві експертні панелі у форматі «рівний-рівному». Освітяни могли більше дізнатися про здорове харчування дітей та навчитися робити якісні світлини на смартфон. Серед дисциплін, які обговорювали на воркшопах — і математика для дошкільнят та українська мова. Зокрема, педпрацівники разом із фахівчинею обмінювалися думками щодо важливості спілкування солов’їною не лише в освіті, а й у повсякденному житті.

Дошкілля — це та основа, яка закладає фундамент для розвитку особистості. І наскільки важливо поспілкуватися серед тієї аудиторії, скажімо, яка закладає основи взагалі всього життя, закладає основи того, як дитина пізнає світ. Тому для того, щоби бути почутим і зрозумілим, ми сьогодні попрацюємо саме над мовленнєвою компетентністю, – розповіла завідувачка кафедри філологічних дисциплін та методики їх викладання ЧОІППО ім. К.Д. Ушинського Світлана Молочко.

Окрім прокачування вмінь та навичок, на EdCamp’і педагоги багато спілкувалися, фотографувалися, а також творили. На майстер-класах освітяни, зокрема, малювали, робили великодній декор та розписували чашки.

Це не тільки про навчання, а ще і про людське, живе спілкування, чого нам дуже не вистачає, особливо в такий складний час, який ми всі переживаємо. Тому ми намагалися організувати всетак, щоб люди відчули себе потрібними, щоб відчули тепло, дружні стосунки, – підкреслила координаторка EdCamp Chernihiv, завідувачка КЗ «Заклад дошкільної освіти № 3 «Дитяча Академія» ЧМР Тетяна Бочок.

Загалом, EdCamp’и є платформами для підвищення кваліфікації педагогічних працівників України. Вони проходить у дискусійному форматі та надають освітянам можливість за короткий час отримати максимум корисної інформації. У березні 2024-го розпочалася вже восьма хвиля регіональних (не)конференцій, об’єднаних концепцією «Повірмо. Перемагаймо. Підтримуймо». Цього разу вони охоплять 20 регіонів нашої країни.