Факт-новини: оперативні сюжети

Допомога після ударів рф: чим готові підтримати партнери?

Featured Video Play Icon

Важливі партнери Чернігова – міжнародний фонд “Партнерство за сильну Україну”, що функціонує за ініціативи й шефства Великої Британії та участі п’яти країн – США, Фінляндії, Канади, Швейцарії та Швеції, були одними з тих, хто підтримували нашу стійкість після деблокади у лютому-квітні 2022-го. І нині, після чергового ракетного удару росії по середмістю, внаслідок чого постраждали понад 200 людей і були пошкоджені десятки житлових будинків та установ, вкотре приїхали, аби допомогти.

Коли ми почули про ракетну атаку, побачили всі ці жахливі фото, оскільки ми маємо тісні зв’язки і співпрацюємо з вашою міською радою, ми вирішили запропонувати додаткову підтримку. Для цього ми сьогодні і приїхали. Ми тут не просто для того, щоб допомогти, а щоб ви допомогли нам допомагати вам. Тому, дякуємо, за це, – зазначив директор компоненту раннього відновлення Фонду «Партнерство за сильну Україну» Джеймс Феннелл.

Останні півтора роки всі можливі сили і засоби Чернігів присвятив відновленню – втрати бізнесу, цивільної, критичної та соціальної інфраструктури оцінювалися в мільярди доларів, а місто входило у трійку найбільш зруйнованих населених пунктів. Лише за сприяння цього фонду вдалося відновити три дитсадки – №30, 70 та 68 та дві школи – №7 та 16, де замінили зруйновані ворогом системи опалення, пошкоджені та старі вікна і дахи, загалом на понад 10 млн гривень. Чернігівводоканал отримав потужний генератор, вкрай необхідний під час обстрілів інфраструктури і перебоїв зі світлом, третя лікарня – вікна, і в процесі – оснащення її інклюзивним обладнанням та створення в місті сучасної системи оповіщення. 

– Ті руйнування, які отримало місто, ми змогли відновити за минулий рік частково, але ми б ніколи не справилися власними силами, тому що і бюджет міста обмежений, і можливості, звичайно, обмежені. Тому за ці всі напрямки нашої співпраці, я хотів би передати вам, засновникам фонду, донорам, всім добрим людям, небайдужим, які Україні в цій біді допомагають і Чернігову допомагають, слова подяки від себе особисто і від імені всієї громади Чернігова, – підкреслив  в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Так, якщо минулого вересня очно працювало 22 школи, то цього навчального року вже 30, тобто всі, крім однієї, в яких здобуватимуть освіту офлайн 85% учнів та учениць – цифра, значно вища, ніж в інших пошкоджених обласних центрах, або які перебувають під постійними обстрілами, зазначив в. о. міського голови. В продовження підтримки цієї сфери він запропонував ще кілька проєктів із відбудови та функціонування – як от ремонт спортзалу в 20-ій школі чи облаштування укриттів у тих закладах, де їх немає. А також залучення чи контрактування фахівців для розробки стратегічного плану розвитку і відновлення, перспективно важливого для подальшої комунікації з міжнародними партнерами.

Крім того, представники і представниці фонду також розглядають можливість допомогти із ремонтом приміщення відділу звернень громадян і будівлі міської ради – остання постраждала внаслідок бойових дій у лютому 2022-го і ще раз – 19 серпня. 

– Ми не вважаємо коректним витрачати кошти бюджету міста в той період, коли ще багато будинків не відновлено, багато шкіл не відновлено, багато комунікацій не відновлено, витрачати кошти на будівлю міської ради. Але, ми розуміємо що вона і може зазнати ще більших втрат, руйнувань від цього, і тут теж працюють люди, звичайні чернігівці, в яких там грибок в кабінетах, багато вікон якщо подивитися вони закладені просто фанерою. Якщо це буде за кошти партнерів, то громада це нормально сприйме, – зауважив Олександр Ломако.

На сьогодні це 134 розбиті вікна та 47 дверей, невідкладні – дах та опалення – місто відновило в минулому році. Поки всі згадані проєкти – на етапі пропозицій, рішення щодо фінансування тих чи інших напрямків ухвалюватимуть партнери.