Факт-новини: оперативні сюжети

Меморіалізація подій війни: студенти чернігівської політехніки презентували свої цифрові проєкти

Featured Video Play Icon

Події, які мають назавжди закарбуватися в пам’яті кожного жителя Чернігівщини. У Національному університеті “Чернігівська політехніка” 4-го квітня провели перший хакатон, де студенти презентували свої цифрові проєкти для меморіалізації матеріальних свідчень злочинів війни. Викладачі кажуть, це стане важливим кроком у збереженні історії для майбутніх поколінь.

Саме ми маємо писати свою історію. І сьогодні наші студенти знаходять нові технологічні рішення, як це зробити. Працювали сім студентських команд, які самостійно обирали тему, події, які вважають замеморалізувати, залишити в пам’яті, і самі знаходили цифровий формат в якому це можна зробити, – зазначила проректор з науково-педагогічної роботи та соціального розвитку НУ “Чернігівська політехніка” Ольга Мельник.

“Меморіалізація подій війни” – проєкт, який створений для роботи з національною пам’яттю. Декілька місяців учасники працювали з менторами у різних галузях та створювали творчі ідеї на різноманітні теми – від вшанування пам’яті загиблих до особистих розповідей звичайних жителів області. Студенти розробляли сайти, створювали відеоматеріали та програмували чат-боти. 

Сьогодні, я так думаю, що будуть готові демоверсії, які, можливо, треба буде ще доопрацювати, але це живі будуть цифрові проєкти, які ми можемо започаткувати в життя в Чернігівському регіоні, ну, і, як я сказала, на всеукраїнському рівні. Дуже на це сподіваємося, бо відповідально до вирішення цього питання підійшли наші учасники, – каже Ольга Мельник.

Микита Стрілок – учасник команди “Patriot”, яку назвали на честь американської системи, що захищає наше небо від ворожих ракет. Каже, разом зі своїми друзями створили демо-версію 3D-карти Чернігівщини, де позначені  важливі історичні події повномасштабного рашистського вторгнення.

 Це і воєнні злочині в Ягідному, і битва за Лукашівку, і битва за Новоселівку, і наш зруйнований готель «Україна». Ми хочемо започаткувати новий підхід. Підхід, коли у кожного є сайт на телефоні, і ти нажимаєш, бачиш  3D-карту, бачиш від помітки, коротку інформацію, і все, ти вже підготовлений. За 5 секунд ти можеш продивитися короткий відеоролик, і в принципі, ти вже знаєш історію, і я думаю, це студент також позначиться на патріотичному вихованні нашої молоді, – зауважив Микита Стрілок.

Проєкт реалізували у співпраці з фондом “Партнерство задля стійкої України”, який працює на деокупованих та прифронтових територіях. Організатори кажуть, така ініціатива допоможе чернігівцям та жителям області використовувати не лише традиційні меморіали задля збереження пам’яті, а й передові цифрові технології 21-го століття.

Ми хочемо показати, дати нагоду використати не тільки традиційні способи, а й ще і усні історії, різні мистецькі вираження пам’ятних подій і звертати увагу не тільки на героїчні вчинки, а також і на маленькі, дрібні, здавалось би, але насправді дуже важливі акти спротиву, акти згуртованості керівниця проєктів по перехідному правосуддю та культурі ідентичності фонду  «Партнерство задля стійкої України». були у Чернігові у 2022-му році і зараз це важливо зафіксувати, – підкреслила Ольга Котюк.

Журі обрало найкращий проєкт, який незабаром реалізують. Перемогла команда “Ехо війни”, яка створила відео-розповідь про початок повномасштабного вторгнення на території Чернігівщини.