ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігівці-пільговики заборгували 7,8 млн за комуналку: який вихід бачать в міській раді?

Featured Video Play Icon

Понад 7 млн 800 тисяч гривень за житлово-комунальні послуги, без урахування газо-та електропостачання. Саме стільки комунальним підприємствам та теплогенеруючим компаніям заборгували чернігівці, котрі мають відповідні пільги, і отримують їх у монетизованій формі. Про це на загальноміській нараді, 2-го квітня, повідомив очільник “Чернігівводоканалу” та віднедавна – позаштатний радник секретаря Чернігівської міської ради з питань житлово-комунального господарства Сергій Малявко.

Так, якщо субсидію у разі несплати за рахунками не продовжують, то пільги гарантовані законом. Однак, люди нерідко витрачають їх по-іншому, йшлося в муніципалітеті.

– Загальна заборгованість абонентів, які мають пільгу 50%, 75% і 100%, станом на 1 квітня 2024-го року за всі комунальні послуги, які надаються в місті, про які ми маємо інформацію, це КП “Чернігівводоканал”, АТ “ОТКЕ”, КП “ТКЕ”, КП “АТП-2528” вивіз сміття і ЖЕКи утримання будинків, сюди не входять ОСББ, загальна сума заборгованості 7 млн 800 тисяч гривень. До речі, сюди не входить газопостачальна компанія та електрична компанія, – повідомив директор КП “Чернігівводоканал” Сергій Малявко.

При цьому, Малявко уточнив, що для аналізу не брали дані категорій громадян, які мають пільги менші за 50%, однак ця статистика показова. Половину всієї заборгованості становить гаряче водопостачання та опалення, 25% – послуги з постачання холодної води та відведення стоків, трохи менше утримання будинків, решта вивіз сміття. Зокрема, по Чернігівводоканалу суму в майже 2 млн гривень накопичили 464 споживачі, за деякими адресами у платіжках – 77 та 50 тисяч гривень. Рахуючи загалом всі вищезгадані послуги, в топі – квартири, на яких 162, 146 та 130 тисяч гривень боргу.

– Ситуація достатньо кричуща. Наші спеціалісти неодноразово виїжджали до цих мешканців.  В основному, це, на жаль, люди, які ведуть асоціальний образ життя, далі є частина людей, які дуже похилого віку, можливо, вони не можуть сплачувати, і є частина людей, які перебиваються з роботи на роботу, я так розумію, що в них є проблема з працевлаштуванням.  На жаль, держава передбачила монетизацію, але не передбачила відповідальності.  В масштабах країни це можуть бути сотні мільйонів, якщо не мільярди, – зазначив Сергій Малявко.

Ці майже 8 млн гривень заборгованості можна вважати, фактично, втраченими. Виходом із цієї ситуації виконувач обов’язків міського голови вважає зміну механізму надання самих пільг, наприклад, аби кошти напряму перераховувалися підприємствам – власне надавачам послуг. А тому доручив підготувати лист-звернення до центральних органів влади з відповідним обґрунтуванням.

Співчуваю тій частині людей, щиро, які просто отримують ці пільги, і у них немає можливості заплатити, вони там десь або харчі купують, щоб не голодувати, або ліки якісь їм потрібно.  Пенсії такі, що люди не здатні платити і комунальні послуги, навіть маючи пільгу, і забезпечувати своє існування. Але з іншого боку, зрозуміло, що є й інші люди, які мають таку можливість, але просто вони дуже “розумні” – от їм на карточку приходить пільга, вони не платять за комунальні послуги, і їм за це нічого немає. Все працює, вода є, тепло є, і так далі, – констатував в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

За цим стоїть робота підприємств критичної інфраструктури і життєзабезпечення міста. І якщо збитки не будуть покриті, рано чи пізно постане питання, насамперед, заборгованості по заробітних платах, які і без того не високі, каже Ломако. А тому питання потрібно вирішувати.

-Ця заборгованість, вона може вважатися вже втраченою. Просто ці люди за неї, ну 90%, я думаю, вже ніколи не заплатять, – додав Олександр Ломако.