НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігівські волонтери передали нашим захисникам 30 FPV-дронів

Featured Video Play Icon

Пташки, що полетять нищити ворога. Благодійники фонду “Волонтери Північ” передали нашим військовим партію FPV-дронів. 30 безпілотників, які в режимі реального часу відстежують події в зоні обльоту, вже невдовзі працюватимуть на різних напрямках фронту. Допомагали волонтерам активні користувачі соціальних мереж, які на своїх сторінках відкривали міні-збори. Усі вони стали учасниками проєкту “Дозорні Півночі”, котрий запустили наприкінці минулого року. Віталіна – тренерка з Чернігова каже, вперше долучилася до цієї ініціативи і за 5 днів серед своїх підписників зібрала 15 тисяч гривень.  Загальна ж сума, яку користувачі онлайн-платформ задонатили цього разу — 503 тисячі гривень. 

Багато знайомих викладали пости. Це дуже популярно. Всі знають про цей збір і долучаються до нього. Відвідала цей захід, тому що долучилася до збору,хотіла допомогти разом якось наблизити нашу перемогу, – розповіла учасниця проєкту “Дозорні Півночі” Віталіна.

Зараз серед дозорних біля 60 мешканців Чернігова, які активно включились і допомагають збирати кошти. Було багато запитів до фонду від військових частин саме по дронах FPV, і ми вирішили зусилля фонду максимально сконцентрувати на закупівлі і передачі FPV-дронів. Наразі ми передаємо третю партію з 30 дронів, 90 штук і 30 ще замовили, тобто з 1 грудня до сьогодні 120 дронів фактично вже закуплено. 90 передаємо і 30 ще чекаємо, – повідомив співзасновник фонду «Волонтери Північ» Юрій Рудич.

Зараз волонтерство та допомога українській армії — справа кожного. Закупівля зброї, спорядження, транспорту —  це надійна підтримка в тилу, яка наближає нашу перемогу на фронті. FPV-дрони ж показали свою ефективність у веденні війни 21-го століття. Вони допомагають нашим захисникам одержувати локації ворожих сил, техніки та окопів. Військові розповідають, що зазвичай кваліфіковані екіпажі використовують два дрони на одну ціль.

Це супер професіонали, майстри. Загалом, на початку ті, хто починають цим користуватись, до 5 дронів на одну ціль. Тобто, це загалом, дитяча іграшка за відсутністю у нас артилерії, артилерійських набоїв, ми вигадали, ну, суспільство і військові вигадали ось такий засіб ураження противника. Важливі дрони, тому що ми можемо виражати техніку на великих відстанях. Те, що нам поки що не дозволяє, брак боєприпасів до артилерії. Ось вони замінюють нам артилерійські постріли, – каже командир взводу розвідки Максим.

Загалом, за весь період зборів для наших військових волонтерам вдалося зібрати понад 2 мільйони гривень. Як розповіли представники фонду “Волонтери Північ”,  зараз донатить і бізнес. Також підтримують армію коштами чернігівські комунальні підприємства. Благодійна місія триває. Волонтери закликають містян ставати учасниками зборів, накопичують ресурси, аби і надалі допомагати нашим воїнам зі зброєю, яка битиме рашистьку навалу.