ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Готель «Україна» чекає демонтаж та реконструкція

Featured Video Play Icon

Дозвіл на демонтаж та реконструкцію готелю “Україна” надав 17-го серпня виконавчий комітет міської ради. Ця будівля була зруйнована 11-го березня минулого року після, ймовірно, влучання російської ракети “Іскандер”. Відтоді і до сьогодні готель стоїть у практично незмінному стані, лише рятувальники частково розібрали зруйнований дах. На початку літа вітер зірвав з будівлі залишки покрівлі, пошкодивши тролейбусну мережу.

Треба це питання вирішувати оперативно, тому що ця будівля несе загрозу чернігівцям, і дуже добре для нас всіх, що коли там сталася аварійна ситуація і відвалилася частина даху, ніхто не постраждав. Це чудо було взагалі. Якщо станеться трагедія, то це буде відповідальність власника, бо півтора року пройшло вже. Тому добре, що вони нарешті виходять на виконком, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Олександр Ломако також розпорядився повернути на будівлі Чернігова покажчики з назвами вулиць, які були зняті під час російського вторгнення. Тоді цей крок був спрямований на те, щоб заплутати ворожі війська, якщо вони прорвуться у місто. Але завдяки стійкості оборонців Чернігова росіяни далеко не зайшли.

На туристичній навігації дуже багато, в центрі, на Борисоглібській познімали вказівники і досі назад не повернули. Треба тоді теж або прибрати старий, замінити його повністю, або повернути назву. Стоїть воно, дірка, це ж не господарський підхід, – зауважив Олександр Ломако.

Водночас у Чернігові на вимогу закону планують демонтувати ряд пам’ятних табличок, які пов’язані з імперським та комуністичним минулим міста. Відбуватиметься це з максимально широким залученням громадськості.

Якщо у нас є 6 місяців, то краще 5 місяців обговорювати. Очевидно, що там будуть кричущі речі, які треба зробити першочергово. Їх буде декілька, бо багато чого було зроблено ще у рамках декомунізації. По вулицям ми йдемо цим шляхом, вже перейменували декілька десятків вулиць. Але меморіальні дошки – можливо, їх треба буде замінити. Не демонтувати, а замінити. Якщо там будуть питання по формулюваннях, наприклад “Велика вітчизняна війна” – це очевидно Друга світова. А просто сказати, що у нас цього не було – це безглуздо, – підкреслив Олександр Ломако.

Також виконком погодив розподіл між комунальними підприємствами 507 біотуалетів та понад 2000 ліхтарів для облаштування найпростіших укриттів Чернігова. Управління ЖКГ придбало їх за понад 5 мільйонів гривень в рамках міської програми. Ще 723 ліхтарі та 293 біотуалети передадуть ОСББ та ОЖБК пізніше через юридичні нюанси.

Нагадаємо, минулого року до укриттів Чернігова було передано 770 генераторів, 637 біотуалетів та 7000 лавок.

Також для чернігівських сховищ придбали 404 таблички та покажчики руху до них, щоб містянам було легше орієнтуватися, де можна перечекати повітряну тривогу.

-Це сховища, у нас їх 101, 7 комунальних, інші – відомчі та приватні. Це ми передаємо на сховища, а найпростіші укриття – це буде наступний крок, вони вже виготовлені, – повідомив начальник управління ЖКГ ЧМР Ярослав Куц.

Виконавчий комітет погодив також черговий перелік вивісок, які не відповідають дизайн-коду міста і мають бути демонтовані. Більша їх частина знаходиться біля перетину вулиці Івана Мазепи та проспекту Миру. Власникам цих вивісок дається тиждень щоб демонтувати їх самостійно, інакше це зробить “Муніципальна варта”.