ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Вибух на Валу: як в області відреагували на трагедію?

Featured Video Play Icon

Чернігівська обласна рада ініціює скликання термінового позачергового засідання президії щодо трагедії на виставці зброї біля обласного художнього музею, на яку запрошують очільника обласної військової адміністрації В’ячеслава Чауса, а також керівників національної поліції, прокуратури та профільного департаменту культури, аби розібратися у ситуації та більше не допустити подібного.

Нагадаємо, під час проведення благодійного ярмарку “Північний шарварок” у суботу, 3 вересня, на Валу спрацювала бойова зброя, а саме ручний протитанковий гранатомет, внаслідок чого постраждало 15 осіб, серед яких вісім дітей віком до 12 років. Найважчі поранення отримав дворічний хлопчик: у нього серйозна вибухова травма обличчя, ока та руки.

За словами Ніни Лемеш, маючи воєнний стан у країні, а відповідно чимало зброї та боєприпасів на території області та, безпосередньо, на руках, такі ж ризики мають всі 57 громад Чернігівщини. А тому потрібно якнайшвидше відпрацювати цю ситуацію і вже потім вийти з відповідними пропозиціями на сесію.

Додамо, що станом на 5 вересня в рамках відкритого кримінального провадження за статтею “Порушення правил поводження зі зброєю” Державне бюро розслідувань вже повідомило про підозру військовому, який привів у бойову готовність РПГ і дозволив дитині натиснути спусковий гачок, а також його командиру, який власне дав наказ привезти зброю на виставку. Причетних вже затримали, їм загрожує позбавлення волі на строк до 10 років.

Що стосується найменьшого і найбільш постраждалого внаслідок інциденту хлопчика, то як повідомила “Новому Чернігову” в. о. генерального директора чернігівської обласної дитячої лікарні Тетяна Лебедєва, одразу після поранення його прооперували, нині він у стабільно важкому стані і його транспортують до Національної дитячої спеціалізованої лікарні “Охматдит” для подальшого лікування. Крім нього, до травматологічного відділення із рваними ранами руки госпіталізовано 7-річного хлопчика, а також до інших медичних закладів – жінку та військовослужбовця із травмами різного ступеня.