ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Підготовка до школи: скільки коштує в Чернігові зібрати першокласника?

Featured Video Play Icon

– Донечка, ти хочеш до школи? Так!

Вероніка — мама двох дітей. І поки молодший Святослав ходить до садочка, свою старшу доньку, Кароліну, вона вже готує до першого класу. Розповідає: збирати канцелярію почали ще в березні. Тоді придбали рюкзак, сумку для змінного взуття та пенал для ручок. Усе інше — вже у серпні.

– Зошити різні, які донечка сама обирала. На 12 аркушів, у клітинку й  у косу лінієчку. Вона це обирала самостійно. Те, що їй подобається, чим цікавиться. Такий блокнотик, фломастери, пластилін, кольорові олівці, акварельні фарби, кольорові ручки, – розповідає мама першокласниці Вероніка Єрохіна.

Молода мама зізнається: ціни цього року кусаються. У магазинах Чернігова за ортопедичний рюкзак для першачка просять від 800 до 3500 тисяч гривень. Вартість пеналів варіюються від 100 грн за звичайний до 650, у якому вже зібрано все необхідне для школяра. Ціни на акварельні фарби стартують від 44, на пластилін — від 59. За зошит на 12 аркушів доведеться витратити щонайменше 9 гривень. Учителька початкових класів Руслана Лукаш наголошує: купувати потрібно лише найнеобхідніше.

 800 до 3500 тисяч гривень. Вартість пеналів варіюються від 100 грн за звичайний до 650, у якому вже зібрано все необхідне для школяра. Ціни на акварельні фарби стартують від 44, на пластилін — від 59. За зошит на 12 аркушів доведеться витратити щонайменше 9  гривень. Учителька початкових класів Руслана Лукаш наголошує: купувати потрібно лише найнеобхідніше.

– Портфель має бути легкий, зручний. Чому? Тому що, як тільки сирена, повітряна тривога — дітки, слідуючи інструкціям вчителя, разом з однокласниками спускаються в укриття. Плюс до рюкзака пенал. У пеналі обов’язково звичайний набір: ручки, олівці, гумки, лінійки й так далі. Базовий набір. Потім для мистецтва, звичайно, папочка з різним: папір, фломастери, пластилін, набір для квілінгу й так далі, – розповідає вчителька початкових класів Руслана Лукаш.

Ще одним важливим атрибутом для школи є пляшечки для води та ланч-бокси. Туди можна покласти як обід, приготовлений вдома, так і різноманітні перекуси.

– Ще раніше, за бажання батьків, звично давали діткам їх у школу. Тим більше, зараз у нас такі реалії, що як тільки повітряна тривога — ідемо в укриття задля безпеки дітей, вчителів, то ми там можемо перебувати різний час. Тривалість тривог різна, тому, якщо будуть із собою всілякі снеки, горішки — це не завадить, – повідомила Руслана Лукаш.

Як повідомили в управлінні освіти Чернігівської міської ради, у новому навчальному році за шкільні парти сядуть понад дві тисячі першачків. Прийматимуть їх 25 шкіл міста, у яких облаштовано укриття. Батьки, у свою чергу, радіють, що діти навчатимуться саме очно.

– Це і спілкування з дітками, з однолітками, нові знайомства. І впевнена, що шкільна програма сприйматиметься від вчителя набагато краще, аніж би вони сиділи вдома, – зауважила мама першокласниці Вероніка Єрохіна.

Як розповіла педагогиня Руслана Лукаш, програма для першокласників цього року залишається незмінною, проте особлива увага приділятиметься емоційному стану дітей. Зокрема й тому, щоби діти не стресували під час оголошення повітряної тривоги.

– Дитина має йти в школу, і вона має розуміти, що це місце, де їй цікаво, безпечно. Це і класний керівник буде знаходити різноманітні підходи до дитини, аби їм було спокійно, не тривожно. І плюс психолог буде спілкуватися з дітками, проводити різні майстер класи в ігровій формі й так далі,- підкреслила вчителька початкових класів.

Учителі зазначають, що для багатьох дітей прощання з літом, а відтак і канікулами, досить травматичне. А тому радять повертати розпорядок дня вже зараз, аби з першого вересня ранні підйоми не стали випробуванням для дитини.