ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігів готується до Великодня та поминальних днів: що зроблено та як курсуватиме транспорт?

Featured Video Play Icon

Підготовка до Великодня та поминальних днів. З обговорення цих питань, враховуючи, що до головного свята православних християн та пасхального тижня залишаються лічені дні, почали загальноміську нараду 30-го квітня.

За рішенням ради оборони області, комендантська година в Чернігові та області триває з опівночі до 4-ої ранку. Тож, за словами в.о. міського голови, якщо не буде прийнято ніяких змін, в ніч з 4-го на 5-те травня громадський транспорт працюватиме з її дотриманням, за звичним графіком. Можливість продовження в цих рамках деяких маршрутів за досвідом проведення богослужінь минулого року розглянуть додатково.

– ПЦУ вони зранку проводили службу, а УПЦ вони на всюночну закривалися. Тобто, люди доїжджали до 23:50, грубо кажучи, всю ніч стояли і з четвертої ранку поверталися назад.  Якщо буде як в минулому році, то треба щоб і на 24-ту, коли служба починається, люди могли доїхати, можливо, продовжити якісь маршрути там на півгодини, 40 хвилин, і якщо комендантська година в четвертій годині завершується, можливо, в цих районах швидше запустити, – зауважив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Що стосується поминальних днів, цьогоріч на їх період планують традиційно збільшити кількість автобусних маршрутів, що курсуватимуть до найбільшого міського кладовища, а також машин на деяких з них. Так, у 2023-му за підрахунками спецкомбінату за три дні “Яцево” відвідало орієнтовно 270 тисяч людей, приватних автівок було близько 14-ти тисяч. І цього разу чекають не менше. 

Планується збільшення на 28-му маршруті додатково одиниць транспорту, десь із середи, з вівторка після Пасхи, щоб люди могли нормально добиратися. І потім буде додатково додано десятий автобусний маршрут, а в неділю вже буде скориговано десь близько п’яти маршрутів. Зараз плануємо, які краще, щоб всі зі всіх точок міста була можливість добратися людям на поминальні дні, – уточнив начальник управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв’язку Олександр Рижий.

АТП-2528 вже виконало там ямковий ремонт доріжок, а спецкомбінат продовжує наводити лад на території. Крім того, як повідомили на нараді, управління капітального будівництва готується найближчим часом почати відбудову зруйнованої росіянами каплички біля сектору військових поховань на «Яцево».

Серед нагальних робочих питань і поточний ремонт доріг. Цьогоріч у переліку потреб – 277 вулиць і провулків, і нині комунальне підприємство, яке було обране переможцем на торгах, поступово рухається затвердженим графіком від найбільш важливих магістралей.

Закінчили проспекти Миру та Перемоги, Кленову, Маресьєва, Льотну. Частково пройшли по Кільцевій, Тероборони, Громадській, Грушевського, Шевченка. Також вийшли – готовим Любецьку від Козацької, – повідомив начальник КП “АТП-2528” Руслан Волок.

Тендер на відновлення дорожнього покриття на Любецькій, де торік реконструювали водогін, вже проведений, цього тижня мають стартувати самі роботи. Принагідно в.о. очільника Чернігова звернув увагу відповідальних керівників на якість покриття асфальтобетоном тих ділянок, де аварійні служби здійснювали розкопки. Наразі в роботі таких 95, однак є кілька звернень від містян із наріканнями по тих, що вже виконані, йшлося в муніципалітеті.

Треба провести моніторинг всіх закритих оцих розкопок, які вже виконані і начебто там все нормально. Там, де є недоліки, їх треба усунути. По незакритих там все зрозуміло. Це невелика цифра, ви це все зробите, але перевіряйте якість. Тому що люди дзвонять часто, або пишуть, що проводив там або водоканал роботи, або тепловики проводили роботи, і такі ями, що після них не можна проїхати чи пройти, – зазначив Олександр Ломако.

Ломако також доручив усунути недоліки, пов’язані просіданням або випаданням тротуарної плитки: в рамках гарантійного ремонту це має власним коштом зробити підрядник, який облаштовував пішохідні зони. Та за можливості – перенести основну роботу працівників, які почали оновлювати у місті дорожню розмітку на вечірній та ранковий час, або нічний, якщо буде відповідний дозвіл. Інакше вони затягнуться на кілька місяців.

Я пропоную два варіанти: або ми будемо це робити, умовно кажучи, інтенсивно з 19:00 до 23:50, щоб це зробити до комендантської години і там четвертої ранку щоб вони виходили коли. Ну немає транспорту або ми отримуємо дозвіл і працюємо повністю вночі.  Вночі, або ввечері пізно вони зроблять більший об’єм роботи за годину, чим вдень, тому що вдень їм треба машини пропускати і так далі, плюс, це зручніше для мешканців, – сказав Олександр Ломако.

Порушили на нараді і питання пошкодженого під час останньої ракетної атаки росіян двоповерхового житлового будинку по Шевченка, звідки виселили мешканців. Його вже обстежила профільна комісія, за пару тижнів вона має надати офіційний фаховий висновок, чи підлягає він ремонту. На випадок подібних надзвичайних ситуацій, місто провело закупівлі для поповнення запасів будматеріалів комунальних управителів, а саме плівки та OSB-плит для оперативного реагування.