Факт-новини: оперативні сюжети

«Здорова жінка — здорова нація»: у Чернігові обговорили проблеми жіноцтва

Featured Video Play Icon

Відсоток жительок Чернігівщини, що мають проблеми із жіночим здоров’ям, знизився з 90-та до 60-ти. Такій тенденції сприяла робота мобільних бригад акушерів-гінекологів. Починаючи з березня 2023-го, вони надають широкий спектр медичних послуг жінкам, котрі проживають у віддалених населених пунктах області. Відтак кваліфіковані фахівці проводять загальний огляд та УЗД-обстеження, перевіряють пацієнток на ВІЛ та інші інфекції, що передаються статевим шляхом та, за потреби, дають поради щодо інших захворювань, наприклад, цукрового діабету, надають психологічну допомогу, а також направляють на подальші консультації до медичних установ. Завдяки ініціативі 70 % жінок регіону вже пройшли обстеження та одержали необхідне лікування.

Вікова категорія жінок, які звертаються до нас, це від 14 років до 90. Минулого року ми мали 161 виїзд і за перший квартал цього року вже 55 виїздів. Об’їздили ⅔ громади Чернігівської області, відвідали абсолютно всі райони. У пріоритеті роботи наших мобільних бригад завжди було прикордоння. Так, область частково розбита, доїзд до населених пунктів тяжкий. Не скрізь є можливість приймати бригаді навіть у певних лікувальних закладах, чи то фельдшерсько-акушерських пунктах, чи дільничних лікарнях. Але наші бригади налаштовані так, що ми приймаємо пацієнтів, де організовано — то були сільські клуби чи хати, то були розбиті ФАПи. Але головна мета наша — це доступність допомоги жіночому населенню, – зазначила медична директорка КНП «Пологовий будинок» ЧМР Галина Леник.

Зокрема, важливість акушерсько-гінекологічної допомоги в умовах воєнного стану та підтримку материнства напередодні Всесвітнього дня здоров’я обговорили на круглому столі «Здорова жінка — здорова нація». Його фахівчині пологового будинку провели спільно з управлінням охорони здоров’я міськради та «Спілкою жінок Чернігова».

Будуть висвітлювати питання щодо надання акушерсько-гінекологічної допомоги в умовах воєнного стану, питання збереження здоров’я жінки, репродуктивного здоров’я жінки, питання ментального здоров’я, материнства, а також розглянемо питання щодо жінки в різних періодах її життя, – уточнила заступниця начальника управління охорони здоров’я ЧМР Ольга Малець.

Усі ми живемо в умовах постійного стресу. На плечах жінок сьогодні дуже великий тягар — багато труднощів. І ми розуміємо, що дуже важливо не лише лікувати хвороби, але й попереджати. І вчити, як це не дивно звучить, жінок піклуватися про себе, про свій психічний та фізичний стан. Розуміти, що хвороба — це не лише коли в тебе щось фізично болить, а це ще і вміння попереджати такі хвороби психологічного плану або певні ознаки того, що жінка потребує допомоги, – сказала голова ГО «Спілка жінок Чернігова» Наталія Хольченкова.

Як зазначила практична психологиня Антоніна Зажитько, навіть попри повномасштабну війну необхідно знаходити час та сили підтримувати психічне здоров’я, адже чимало українок зараз мають проблеми зі сном, підвищений рівень тривожності, емоційну нестабільність, а подекуди й депресію. Відтак фахівчиня радить звертатися до спеціалістів або принаймні користуватися так званими найпростішими стабілізаційними техніками.

Зокрема, дихальні вправи, релаксаційні вправи або техніки стабілізації емоційного стану. Рекомендую багато прогулюватися пішки, це ходьба, це спілкування з друзями невимушене, десь на природі, у колі близьких, які можуть надати емоційну підтримку, – підкреслила практична психологиня КНП «Пологовий будинок» ЧМР Антоніна Зажитько.


Додамо: Всесвітній день здоров’я святкується щорічно 7-го квітня, починаючи з 1950-го. Кожного разу ВООЗ присвячує цей день актуальним темам підвищення обізнаності щодо важливості здорового способу життя та профілактики захворювань. У 2024 році гасло дня — «Моє здоров’я — моє право», що підкреслює: у кожної людини, незалежно від місця проживання, має бути доступ до якісних медичних послуг, можливість пити якісну воду та збалансовано харчуватися тощо.