ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Змагання на честь видатного тренера: перший чемпіонат з важкої атлетики пам’яті Олександра Рикова

Featured Video Play Icon

У Чернігові відбувся перший відкритий чемпіонат області з важкої атлетики пам’яті Олександра Рикова — почесного громадянина міста, заслуженого тренера України та СРСР, майстра спорту міжнародного класу. Видатний спортсмен помер у січні цього року на 82-му році життя.

– У нього 28 червня день народження, ми до цієї дати вирішили провести перший пам’ятний турнір, – повідомив співорганізатор турніру, тренер із важкої атлетики Дмитро Шолох.

– Він залишив після себе гарних спортсменів, доброчесних послідовників, які зараз на його честь проводять змагання — і це є результатом його діяльності, усього його життя. Він присвятив своє життя спорту, віддав свій час, свою любов, свою увагу, свої знання цим спортсменам, які зараз намагаються втілити його ідеї в життя вже в наступному поколінні, – зазначив дворазовий олімпійський чемпіон із веслування на каное Юрій Чебан.

Серед гостей змагань — родичі та вихованці Олександра Рикова. Важкоатлетка Наталія Скакун виборола золоту медаль на Літніх Олімпійських іграх 2004 року в Афінах. Зокрема, тоді вона встановила новий олімпійський рекорд, піднявши в поштовху 135 кг. Зараз спортсменка з теплом та вдячністю згадує свого наставника.

– Олександр Володимирович був найкращою людиною, він був мені як другий батько, тому що в мене батько дуже рано помер.  В один прекрасний момент так вийшло, що зʼєдналися зірки і я приїхала в Чернігів, і почала тренуватися під його керівництвом. І він дуже багато для мене зробив. Ця олімпійська медаль, яку ми разом здобули, це наша спільна. Я йому дуже вдячна, – підкреслила олімпійська чемпіонка з важкої атлетики Наталія Скакун.

Участь у турнірі взяли спортсмени та спортсменки із Чернігова, Бобровиці, Славутича та Києва. Вони змагалися в ривку та поштовху штанги в різних вагових категоріях. Переможцями вважаються ті, хто підняли найбільшу сумарну вагу. Важкоатлет Микита Рубановський мріє здобути звитягу в турнірі та в майбутньому завоювати олімпійське золото.

Вирішив займатися, тому що в мене старший брат займався, він теж буде виступати сьогодні. Я за ним пішов у цей спорт, мені сподобалося, у мене одразу були гарні показники, і це затягнулося отак надовго, – каже учасник змагань Микита Рубановський.

Це неймовірна насолода побачити, як у такі важкі часи хлопці та дівчата знаходять у собі сили не лише продовжити свої тренування, але і взяти участь у змаганнях. Українці є надзвичайно талановитими людьми, і в спорті також. І, звичайно, в України є дуже великі перспективи, – зауважив президент Всеукраїнської федерації бобслею та скелетону Михайло Гераскевич.

Ті, хто не зміг проявити свої здібності на повну, також пішли зі змагань не з порожніми руками. Кожен атлет одержав памʼятну медаль та цінні подарунки від організаторів та спонсорів турніру, серед яких — колишній спортсмен та вихованець Олександра Рикова, а нині волонтер благодійного фонду «Ми з України» Дмитро Ткаченко.

– Іде війна, але дуже приємно, що молоді люди мають змогу займатися спортом та показувати, яка ми сильна та непорушна нація.  Ми вже неодноразово допомагаємо нашій Федерації важкої атлетики амуніцією, спортінвентарем і допомагаємо поводити змагання. Це вже не перший турнір, коли наш фонд допомагає робити його більш яскравим, більш масштабним. Я дуже хочу, щоби після війни ми знову мали можливість виступати в новому залі, і наш фонд робить усе для цього, – зазначив співорганізатор турніру Дмитро Ткаченко.

Улітку 2024 році в Парижі відбудуться тридцять треті Літні Олімпійські ігри. У програмі змагань — 32 види спорту, зокрема й важка атлетика. Зараз видатні спортсмени роблять усе, аби не допустити участі в змаганнях росіян та білорусів навіть під нейтральним прапором, та мріють про нові олімпійські звитяги українського спорту.

– Я колись казала: я олімпійська чемпіонка одна єдина в Україні з важкої атлетики жіночої. Мені дуже хочеться, щоб і інші дівчата займали високі місця на високому п’єдесталі.  У нас дуже велика надія на Камілу Конотоп. Вона дуже в нас перспектива дівчинка. За останні три роки вона виграла всі змагання, які є міжнародні — чемпіонат Європи, світу, – висловила сподівання олімпійська чемпіонка з важкої атлетики Наталія Скакун.

Організатори відкритого чемпіонату Чернігівщини з важкої атлетики планують проводити його щорічно до дня народження Олександра Рикова та вивести їх на всеукраїнський рівень, аби популяризувати важку атлетику та заохотити молодь займатися цим видом спорту.