Факт-новини: оперативні сюжети

Сучасні технології для всіх: простір соціальної адаптації відкрили у Чернігові

Featured Video Play Icon

Вчитися ніколи не пізно. 26 червня на базі Чернігівського міського територіального центру соціального обслуговування на Шерстянцівідкрився простір соціальної адаптації. Тут працюватимуть з людьми старшого віку та з інвалідністю. Допомагатимуть їм інтегруватися в активне суспільство, опанувати соціальні навички та сучасні технології.

-Я вважаю, що це абсолютно реально, щоб тут різні покоління могли зустрічатися, співпрацювати, один одному допомагати. І ніхто, що важливо, в майбутньому не відчував себе одиноким, – зазначив начальник управління освіти ЧМР Василь Білогура.

Простір соціальної адаптації – це спільний проєкт громади Чернігова, Програми розвитку ООН та уряду Швеції. Місто зробило у цьому приміщенні ремонт, а міжнародні партнери закупили все необхідне обладнання.

-Ноутбуки, телефон, планшет, меблі – все це спільно з командою територіального центру, дівчата обирали конфігурацію, розміщення і тип меблів, все це ми зробили такий проект, і сьогодні його представляємо, – розповіла спеціалістка з фіскальної децентралізації Програми розвитку ООН Наталія Осипенко.

Заняття зі своїми підопічними соцпрацівники проводитимуть у так званому «Університеті третього віку», який діє на базі  територіального центру соціального обслуговування. Теми уроків – це правознавство, арт-терапія, краєзнавство та сучасні технології. Основи користування гаджетами та інтернетом відвідувачі центру опановують з ентузіазмом, враховуючи те, наскільки діджиталізованими нині є державні послуги.

-У нас всіх маленькі, старенькі телефони є, але з’явилися смартфони, і дуже велика кількість серед нас тих, хто зовсім з цим не стикався. І дуже важко сприйняти це. Особливо, коли діти не витримують наших «Дай», «Покажи» і так далі, – говорить підопічна територіального центру соціального обслуговування Ольга Молодожонова.

Загалом у міському центрі соціального обслуговування зареєстровані майже 3700 чернігівців. З них 90 відвідують «Університеті третього віку». Освітню програму тут формують на цілий рік. До викладання запрошують волонтерів, громадських активістів, вчителів різних навчальних закладів Чернігова.