ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові запрацював чат-бот підтримки ветеранів: яку допомогу надаватимуть?

Featured Video Play Icon

Звернутися за допомогою фахівців онлайн, не виходячи з дому. У Чернігові запрацював чат-бот, що спрямований на підтримку ветеранів, ветеранок, членів їхніх родин та родин загиблих або безвісти зниклих бійців та бійчинь. Його створили за ініціативи «Простору Можливостей» та «Коаліції ветеранських просторів». Відтак на своєрідній платформі для віртуального спілкування можна залишити запит на психологічну підтримку, юридичну консультацію або ж послуги соціального супроводу. Для цього там також заздалегідь налаштований помічник.

Інколи людина не може навіть сформулювати той запит, що її хвилює. В чат-боті вже більш-менш бачиш, що там у тебе — юридична допомога, за якими питаннями, наприклад. Соціальна якась допомога, теж можна щось обрати для себе. Людині простіше, тому що дехто не бажає взагалі спілкуватися деякий час, коли повертається з війни, взагалі із суспільством. І наша задача — їх повернути в це суспільство. І чат-бот — це така як перша ступінь, дотик перший до повернення в це життя, – розповіла голова ГО «Ветеранська спільнота України «Серцевір» Вікторія Калмикова.

Працюватимуть із людьми кваліфіковані фахівці, що пліч-о-пліч із ветеранами з 2014 року. Скористатися чат-ботом, а відповідно й послугами психолога, юриста та соціального працівника можна з будь-якої точки регіону. Туди, за потреби, виїжджатимуть спеціальні мобільні бригади.

Вже надали 5 автомобілів для інших ветеранських просторів, і наразі вже скоро нададуть і нам. На початку квітня десь ми вже отримаємо новий автомобіль. Ми отримуємо також паливо на всі ці виїзди, – зазначила проєктна менеджерка «Ветеранської спільноти «Серцевір» Ольга Островідова.

Будуть виїжджати до сіл, до віддалених громад, виїжджати по запиту до конкретної людини, яка, наприклад, не може вийти з дому. Таке теж буває, люди на самоті, але питання залишаються, їх треба вирішувати, – зауважила Вікторія Калмикова.

Подібну ініціативу у громадах «Серцевір» реалізував наприкінці минулого року, разом з «Українською освітньою платформою». Кажуть, вже отримали численні позитивні відгуки від ветеранів та їхніх родин.

Виїзди були по п’яти громадах, там де ми отримали вже фідбек і зрозуміли, що потрібно для того, щоб люди розуміли, як зустрічати ветерана, як спілкуватися з ним, які проблеми з якими стикаються, саме ветеран, саме сім’я ветерана, родина. І взагалі ми зрозуміли, що спілкування потрібно вести не тільки із сім’єю, але й з усім оточенням, які є після того, як повертається людина вже додому, – підкреслила проєктна менеджерка «Ветеранської спільноти «Серцевір» Ольга Островідова.

Додамо, що в Чернігові продовжують облаштовувати комунальне підприємство «Ветеранський простір» спільно з громадською організацією «Серцевір» на базі колишньої жіночої консультації на Пирогова, що значно розширить можливості підтримки військових. Зі слів Вікторії Калмикової, там триває ремонт і попередньо запустити роботу простору планують на початку вересня.