НовиниФакт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові увіковічнили пам’ять краєзнавця і почесного громадянина Герарда Кузнєцова

Featured Video Play Icon

Краєзнавець, археолог, письменник, ветеран Другої світової війни, керівник партизанського руху. Таким увійшов в історію почесний громадянин Чернігова Герард Кузнєцов. 28 жовтня на будинку по вулиці Преображенській, де він проживав з 1965 по 2020 рік, відкрили меморіальну дошку. Символічно, що подія відбулася в день відзначення 77 – ї річниці вигнання нацистських окупантів з України.

У заході взяли участь представник міської влади, рідні, близькі, колеги та учні Герарда Кузнєцова. Свого часу він був учасником ветеранського патріотичного руху. Голова Чернігівської міської організації ветеранів Ірина Четвертак довгий час співпрацювала з Герардом Кузнєцовим.

Герард Кузнєцов був одним із засновників спелео-археологічної секції при Українському товаристві охорони пам’яток. Він організував гурток «Юний археолог» та клуб «Патріот» , члени якого займалися пошуковою роботою на місцях боїв у роки Другої світової війни, урочистим перепохованням останків героїв. Серед тих, хто виїжджав тоді в пошукові експедиції – і Сергій Лаєвський.

Герард Кузнєцов родом із Вологди. Але Чернігів став його рідним містом із 1934 року, згадує донька Лариса. У 18-річному віці, її батько приєднався до партизанського загону, а згодом воював у підрозділах І-го Українського фронту. Після війни залишався у війську й до Чернігова повернувся тільки 1959 року. Працював на меблевій фабриці та об’єднанні «Хімволокно». Був людиною з активною громадською позицією, багато досліджував та писав про історію Чернігова.

Відійшов у вічність відомий чернігівський краєзнавець 25 березня 2020 року. Звання «Почесний громадянин Чернігова» Герард Кузнєцов отримав за дослідження Антонієвих печер у 2005 році.