ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові відкрили другий в Україні молодіжний простір Aware Zone

Featured Video Play Icon

Виховати і підтримати нове покоління лідерів, які будуть відстоювати і розбудовувати демократію на всіх рівнях. У Чернігові презентували другий в Україні молодіжний простір Aware Zone, спрямований на адаптацію молоді до умов війни, неформальну освіту, пошук точок дотику між громадськістю, міжнародними партнерами та місцевою владою задля вирішення проблем та реалізації власних ініціатив.

Перший такий центр запрацював у Мукачево у травні 2022-го, що задумувався як місце допомоги внутрішньопереміщеним студентам та активним молодим людям в реінтеграції та можливості для роботи. І за дев’ять місяців став платформою для багатьох проєктів, заручився підтримкою потужних американських і європейських організацій та започаткував субгрантинг.

Коли молодь умовно отримала техніку, отримала психологічну підтримку, юридичну підтримку. Ми створили спеціальний бізнес-інкубатор, залучили інвесторів, іноземні фонди, зараз будемо проводити навчання, потім фінансувати їх ідеї, аби вони могли щось створювати, створювати робочі місця і таким чином показувати, що молодь має що робити в Україні, має повертатися із-закордону, – зазначив  засновник Aware Zone Олександр Решетков.

Aware Zone це не просто простір, це не просто про комфортні умови для роботи або навчання, це про круті проєкти, це комплексна програма по ресоціалізації і підтримці як ВПО, так і місцевої молоді.

Ми познайомилися із засновником цього проєкту в Страсбурзі, коли я була в дипломатичній місії з українською делегацією на форумі world for democracy. Я розказала, як ситуація з молодіжною такою діяльністю в Чернігові, звісно багато хто знає, що у нас зруйнований молодіжний центр, і я дуже хотіла, щоб молодь могла приходити в якесь таке місце цікаве і проводити свій час з користю, отримувати нові знання, долучатися до ком’юніті активної, долучатися до якихось цікавих проєктів, ініціатив, волонтерської діяльності, – розповіла координаторка Aware Zone в Чернігові Юлія Дарницька.

Новий молодіжний простір – це 220 квадратів для особистісного розвитку та втілення ідей для власного майбутнього і майбутнього своєї держави. На базі центру плануються різні коворкінги, тренінги та консультації, менторські зустрічі, дебатні клуби, заняття для дітей за системою STEM-освіти, благодійні творчі вечори, підтримка волонтерства, мистецьких та бізнес-проєктів. Загалом, все, на що буде запит самої громадськості. Таким чином організатори хочуть показати молодим людям, що вони можуть і мають створювати щось успішне та бути активною частиною громади, зокрема долучатися до прийняття важливих рішень для задоволення власних потреб, життєдіяльності свого міста, його відбудови і розвитку.

Хтось почав волонтерити, приймати людей, хтось почав організовувати відповідні волонтерські штаби, хаби, прихистки, шелтери хтось взяв в руки зброю і пішов воювати дуже велика кількість молодих людей, які працювали в бізнес спільноті, і власне свої професійні компетенції спрямували на те, шоб підтримувати армію або започатковувати якісь нові соціальні ініціативи молоді люди драйвлять Україну і ми маємо розуміти що майбутнє України воно власне в руках молодих людей і теперішнє України, воно в руках всіх нас да і в нашій єдності це сила, – каже заступниця міністра молоді та спорту України Марина Потапенко.

Як би ця війна не закінчиласьс росія все одно буде завжди загрозою і єдиний шлях для нас – це зробити так, щоб вони побоялися сюди сунутися, а вони побояться коли тут буде сильна держава. Ми маємо дати відповідь на це головне питання: які цінності будуть базовими? В моєму розумінні це особиста свобода, політична свобода, економічна свобода, це можливість людини реалізувати себе і тоді це буде синергія і це буде країна яка буде дійсно сильною, друге це закон, непорушність виконання закону. У вас дуже великі перспективи у вашого покоління і дійсно від вашої ефективності від вашого особистісного росту і розвитку залежить без пафосу майбутнє нашої країни, – підкреслив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

І стосується це все як змін на державному рівні, так і безпосередньо на місцях. Сьогодні Чернігів як північний форпост України, який був серйозно пошкоджений ворогом, програє багатьом містам на заході через близькість до країни-агресорки, відсутність преференцій та державної політики з підтримки постраждалих регіонів та бізнесу. Однак, має всі шанси не тільки не втрачати, а навіть здобути від цього.

Споживацька ідеологія така, що дайте виробництво, дайте зарплати, дайте умови, ми лишимся, ми будем працювать, ми будем жить там і так далі. А я прошу від зворотного – давайте ми залишимся і ми самі створимо виробництво, створимо робочі місця, створиммо умови, створимо місто. Це значно важче однозначно, якщо це буде таке стале рішення тисяч молодих енергійних людей, я впевнений, що ми збережемо місто Чернігів, воно не буде в часі деградувать і ми не випадем з конкурентного поля, – підкреслює Владислав Атрошенко.

Громада має бути активною на всіх рівнях і впливати на владу і державну політику, бо тільки так можна буде побудувати ту європейську демократичну країну, за яку ми нині боремося на полі бою, йшлося на зустрічі. Що стосується роботи молодіжного простору, то він є відкритим як для молоді, так і для будь-яких громадських та волонтерських організацій. Наступні ж такі центри найближчим часом мають запрацювати у Дніпрі та Рівному, а потім – по всій Україні, об’єднавши таким чином молодих людей задля її майбутнього.