Факт-новини: оперативні сюжети

Відбудова України та демократичні цінності: до Чернігова завітав депутат Європарламенту

Featured Video Play Icon

Депутат Європарламенту та колишній прем’єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс завітав цими вихідними до Чернігова та зустрівся з виконуючим обов’язки міського голови Олександром Ломако. Після повномасштабного російського вторгнення він створив неформальну коаліцію з парламентарів різних країн, яка тепер відстоює інтереси України на європейській політичній арені.

-У нас інший фронт – західний, боротися за Україну та за її справи у західних столицях. Намагаємося лобіювати у столицях найрізноманітніші справи: зброю, санції, прискорену інтеграцію до Євросоюзу, членство у НАТО. Один з напрямків – це, звісно, відбудова України, – зазначив депутат Європарламенту Андрюс Кубілюс.

Під час зустрічі у муніципалітеті мова йшла про відбудову Чернігова. Наразі місто працює над довгострокової стратегії розвитку, основою якої мають стати IT-сфера, туризм та сфера послуг.

-На жаль, дуже сильних руйнувань зазнав бізнес, і з цим складніше, бо немає ще державної політики по компенсації, по відновленню втраченого бізнесу, підприємств. Ми, Чернігів, знаходимося логістично невигідно, бо основні ринки України це Європа, і на внутрішньому ринку доставити щось, виготовлене тут, логістично складніше. І без пекове питання нікуди не дівається. І тому ми активно працюємо, щоб знайти нову філософію бачення міста у майбутньому, – розповів в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

На думку Андрюса Кубілюса, кожне з 60 самоуправлінь Литви могло б узяти шефство над однією з громад Чернігівщини, і надавати допомогу паралельно з іншими міжнародними партнерами. Це дозволить закрити найбільш нагальні потреби, допоки європейські політики готують для України «план Маршалла».

-Я поки не бачу конкретики. З одного боку добре, що це робиться, але нічого не робити в очікуванні поки прийдуть «великі гроші» теж недобре. Варто думати про те, що можна зробити зараз. До того, що ви вже зробили, ми можемо додати свої зусилля і так допомогти, – підкреслив Андрюс Кубілюс, депутат Європарламенту.

Андрюс Кубілюс та Олександр Ломако обговорили також питання демократії в умовах війни. Як зазначив виконуючий обов’язки міського голови, Чернігів лише виграв би від того, якби життєзабезпеченням міста та співпрацею з міжнародними партнерами займалася обрана чернігівцями влада, а питаннями оборони – призначена Президентом військова адміністрація.