ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Бюджет Чернігова -2024 затверджено: на що спрямовано кошти?

Featured Video Play Icon

Бюджет функціонування міста і допомоги армії – воєнного року, в якому більше половини капітальних видатків спрямовуються на підтримку Сил оборони, військовослужбовців та їхніх родин. Виконком 28 грудня затвердив головний фінансовий документ, за яким житиме Чернігів у наступному році – бюджет 2024-го.

Його проєкт громада вже ухвалювала на початку листопада. Однак, була змушена суттєво переглянути через внесення змін до Бюджетного кодексу і переспрямування ПДФО від силового блоку до держави. Враховані тут і пропозиції міської військової адміністрації та громадськості.

Ми, як виконавчий орган місцевої влади, місцевого самоврядування, намагалися знайти баланс в цьому бюджеті між забезпеченням головних напрямків для нас, за які ми відповідаємо перед містянами, – це інфраструктура, це освіта, це охорона здоров’я, функціонування культури, спорту, соціальна підтримка населення, транспортна мережа, прибирання міста, і баланс між тією задачею, яка перед кожним українцем зараз стоїть, – це підтримувати Збройні сили України і наближати перемогу. Я вважаю, що ми цей баланс знайшли, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Якщо порівнювати попередній проєкт і уточнений, то дохідна частина, а відповідно, і видаткова по всіх сферах були зменшені на понад 600 млн гривень – загальний фонд бюджету 2024-го прогнозовано складе 2 млрд 772 млн гривень.

В цілому, видатки розвитку проєктом передбачені на рівні 442,2 млн гривень, що майже половина початкового бюджету. Всі заходи по всіх напрямках скорочені, і спрямовані на заходи підтримки обороноздатності, – повідомила начальниця фінансового управління Олена Лисенко.

В межах відносно скромного кошторису, скоротивши утримання та некритичні витрати, місту вдалося винайти 314 млн гривень на посилення обороноздатності та підтримку військових. 60% із них підуть на придбання автомобілів, дронів, тепловізорів чи інших потреб, що виникатимуть у військових частин впродовж року. Після розподілу залишку 2023-го у січні-лютому до нього планують додати ще десь 100 млн. Мінімум 30 млн гривень залишку, за словами в.о. міського голови, доплюсують на ремонтні роботи у відділеннях реабілітації – 86 млн вже закладено, переважно, на придбання обладнання. 

Додатково передбачать фінансування програми підтримки новобранців, а це виплати по 20 тисяч, умовно, на амуніцію. І крім цього – також на відновлення каплички на Яцево та продовження робіт на кладовищі в Ялівщині – мінімальні зобов’язання міста щодо благоустрою – облаштування доріжок та надгробків.

Тобто, на цей напрямок ми додамо ще десь 160 млн гривень у 24-му році. Досить суттєва цифра. Якщо враховувати залишки, це 500 млн гривень, пів мільярда. При цьому, що ми ще 800 млн передали в державний бюджет і спрямували їх по державному бюджету – це 1,3 млрд, а там ще є декілька державних програм, по яких ми плануємо отримувати кошти, це 1,4 млрд. Я вважаю, що це суттєвий внесок міста, яке постраждало, чи не найбільше від ворожих ударів, при цьому знайти можливість спрямувати кошти на обороноздатність – це наш святий обов’язок, і я вважаю, що ми з цим обов’язком справилися, – підкреслив Олександр Ломако.

Найбільшого відсотку фінансування потребує освіта, без врахування субвенції це 1 млрд 50 млн гривень, із яких 90% – захищені статті, як зарплати, енергоносії, та харчування дітей пільгових категорій. Капітальні видатки становлять тільки 5% на сотню закладів, а це те, що навіть не можна назвати розвитком – наприклад, ремонт протікаючого даху в 12-ій школі, санвузлів, яким по 40-50 років, встановлення пожежної сигналізації в 1-ій школі, продовження ремонту пошкодженої 19-ої, облаштування предметних кабінетів в ліцеях та інше. Культура та спорт – фактично, лише утримання, ремонт вхідної групи МПК та елементарний інвентар для спортшкіл. 

Значно скорочені були видатки на благоустрій – із потреби у 418 млн гривень до 308-ми. Сюди входить прибирання міста, утримання очисних споруд та зливової каналізації, кладовищ, мереж освітлення, вулично-дорожньої мережі, ветеринарно-стерилізаційного центру тощо.

Кошти, які ми зменшили, це не просто цифри на екрані. Це означає, що просто на ці кошти менше, рідше буде прибиратися місто, це треба розуміти щоб ми свідомо до цього підходили. Ціна питання, звідки ми взяли на ЗСУ 314 млн – це зменшення ряду заходів. Якщо “Зеленбуд” була потреба 90 млн, ми їм залишаєм 60, це мінус третина, це означає що, ну як мінімум, на один раз буде менше покошена трава в парках, прибирання засохлих дерев, можливо, не буде так швидко робитися, – зауважив Ломако.

Решта напрямків – повноцінне функціонування транспорту і пільговий проїзд, продовження відбудови пошкодженого житла, обов’язкове спрямування 4% ПДФО для підтримки комунальних підприємств критичної інфраструктури, які “Чернігівводоканал”, зокрема, витратить на реконструкцію колектора, продовження дії соціальних міських  програм та підтримки чернігівців, постраждалих внаслідок війни. 

Нагадаємо, проєкт бюджету був приведений у відповідність до змін в законодавстві та поданий військовій адміністрації 4 грудня. Пропозиції щодо його коригування від громадськості та самої МВА останньою були надіслані 25-го.