ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Без зарплат, але з допомогою військовим: як житимуть громади прикордонної Чернігівщини у 2024-му?

Featured Video Play Icon

Подекуди з дефіцитом видатків навіть на захищені статті, “затягуванням пасків” для елементарного утримання та спрямуванням останнього на допомогу силам оборони – так громади прикордонної з росією Чернігівщини заходять у новий, 2024-ий. Бюджети в умовах воєнного стану, і насамперед, вилучення державою ПДФО від всього силового блоку стали однією з ключових тем чергового засідання регіонального відділення Асоціації міст.

Так, не вибуваючи зі звітів про щоденні ворожі обстріли, фактично, без бізнесу, а тепер – і коштів, опинилася Сновська громада. Замість 178-ми млн гривень на прийдешній рік у них лишиться трохи більше 90-та і вони не покриють зарплат на четвертий квартал. 

У нас є військові, є прикордонники, поліція, військкомат. Тому, на жаль, ПДФО, який зараз йде в державу – і теж на військових ми продовжуємо допомагати, але ж дуже велика сума була з бюджету мінус. Плюс пільги на землі, які не засіваються, прикордонні землі, які межують з ворогом – це теж удар по бюджету. Життя продовжується. Те, що ми спрямовуємо на війну, то ми спрямовуємо, а те, що ми спрямовуємо, щоби була вода, була каналізація, було тепло. Дуже-дуже-дуже доведеться ремінець затягнути, – зазначив Сновський міський голова Олександр Медведьов.

Принципово важливим так зване військове ПДФО було і для Семенівки, де теж ведуться бойові дії. За словами очільника громади, їх бюджет – це енергоносії, не повністю зарплати, і попри все – посильна допомога розташованим на їх території підрозділам, які продовжують за нею звертатися. Натомість, жодних реконструкцій чи відновлення.

У цьому році у нас видатки на тероборону становили більше 15 млн, це для нас така величезна сума. В наступному році ми теж виділяємо кошти, але, звичайно, в рази менше. У нас є дефіцит десь зарплатних фондів десь 4-5 місяців, ми будемо сподіватися, що за рахунок економії незахищених статей видатків нам вдасться якось це питання вирішувати, можливо. Але буде важко, – зауважив Семенівський міський голова Сергій Деденко.

Свої 960 млн гривень, якщо додати три місяці поточного року, вже перерахував на ЗСУ у 24-му і власне Чернігів. А того, що зостанеться, для постраждалого 300-тисячного обласного центру вистачить тільки на мінімальне латання дірок – зазначають у муніципалітеті.

Акумулюючи цей ресурс в центрі, держава планує залучити додатково на армію цьогоріч 25 млрд, а в 2024 – понад 100 млрд за проєктом бюджету. Але наскільки прозоро використовуватимуться кошти, чи посилить це насправді Збройні сили і чи піде бодай комусь на користь – питання дискусійне.

Звісно, що це стане гірше, і це не мої оцінки. Україна створила унікальну систему безпеки і оборони на основі принципу децентралізації, коли до централізованого фінансового забезпечення Збройних сил України додалася мережа в півтори тисячі точок, які закривали певні ургентні потреби. Це знаєте, як на джипах: виїхали, постріляли, вернулися. І цю унікальну систему на Заході вивчають зараз. Її основою було те, що громади фінансово допомагали своїм підрозділам, або екстериторіально, її треба було удосконалювати, – підкреслив виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Насправді міжнародні партнери, які дуже сильно зараз допомагають нам, і фінансово, в тому числі, однією з перших вимог ставлять прозорість фінансування і тому хочуть працювати з місцевим самоврядуванням напряму, тому що це більш зрозуміло, прозоро, як вони кажуть, транспарентн. Гроші місцевого самоврядування контролюються декілька разів, а потім, що важливо, за кожною допомогою, коли допомагає громада з місцевого бюджету Збройним силам, відкривається кримінальне провадження, тому що вже майже два роки широкомасштабного вторгнення, але закон, який би дав прямо право допомагати до сих пір не прийняли. І так є громади, які сотні мають таких проваджень, але продовжують допомагати, тому що це наша спільна війна, – сказала радниця голови Асоціації міст України Оксана Продан.

За словами фахівців, це ставить під питання, насамперед, швидку і реальну допомогу військовим, облаштування тих же фортифікаційних споруд, а далі – функціонування низки прифронтових і прикордонних громад і самої держави. Збереження на місцях 64% ПДФО і податків від бійців та правоохоронців як основа стабільності і успішності реформ зазначається і у звіті Єврокомісії щодо початку перемовин з Україною на шляху вступу до Європейського Союзу, а тому позиція АМУ незмінна – вони мають бути повернуті, з цільовим призначенням і легалізованою можливістю допомоги ЗСУ.

Найбільш просте рішення, але воно тому і невдале, це якщо не вистачає коштів забрати в тих в кого вони є. Якщо не буде працювати місцеве самоврядування – не буде просто з чого податки платити. Якщо не працює тил – фронт не зможе працювати, – констатував Олександр Слобожан.

Як голосу громад, Асоціації міст у цьому бюджетному процесі вдалося досягти, аби невеликі громади мали змогу залучати кредитні ресурси міжнародних фінансових організацій, а уряд напрацьовував програми для створення на їх територіях переробних виробництв, що б давали робочі місця і податки. Крім того, держава має передбачити і надати компенсацію місцевим бюджетам, для яких вилучений ресурс був життєво необхідним, і щоби збалансувати їх між собою, а також закрити дефіцит по освітній субвенції, якої по деяких громадах не вистачає на кілька місяців.