ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Порушення ПДР: у Чернігові за рік оштрафували 2,5 тисячі пішоходів

Featured Video Play Icon

Майже 2,5 тисячі пішоходів у Чернігові отримали штраф за порушення правил дорожнього руху в цьому році. Мова йде про обов’язок мати на одязі світловідбиваючі елементи, які більшість містян ігнорують та у темну пору доби рухаються проїжджою частиною без них. Флікери передусім допомагають запобігти аварійним ситуаціям на дорогах, а їх наявність у пішохода є обов’язковою. Така норма діє на території України вже близько двох років.

В принципі вже доведено на практиці, що світловідбиваючі елементи допомагають як пішоходу, який його використовує, щоб його можна було побачити, знову ж таки, в темний час доби за умов недостатньої видимості на доволі значній відстані і так само водію транспортного засобу, тому що чим більша відстань тим більше, скажімо так, часу для водія, щоб відповідно, – зазначив пресофіцер управління патрульної поліції в Чернігівській області Віталій Копистко.

Флікер допомагає водію побачити людину за 130-150 метрів, а відтак, уникнути аварійної ситуації. За нехтування правилами дорожнього руху передбачається адмінштраф у розмірі 255-ти гривень, тому правоохоронці активно проводять роз’яснювально-інформаційну кампанію особливо в осінньо-зимовий період при зменшенні світлового дня.

Ця інформаційна кампанія, вона триває постійно і ближче до зими ми говоримо про це частіше, – уточнив Віталій Копистко.

Кількість виписаних штрафів висока. Проте, опитані нами люди знають про норми закону і кажуть, не ігнорують правилами безпеки на дорозі та дотримуються їх, аби убезпечити себе та інших учасників дорожнього руху.Водій не бачить в темноті взагалі навіть якщо світять фонарі, то людину не видно десь за триста метрів, не бачить, що людина переходить дорогу, тобто, світловідбиваючі елементи мають обов’язково бути, особливо якщо з дитиною, – каже чернігівка Юлія.

Звичайно для безпеки, особливо дітям, це дуже важливо, носити треба обов’язково, – підкреслює Олена, чернігівка.

-Я вважаю так як на даний момент у нас таке освітлення не дуже гарне під час воєнного стану і для того, щоб машина не збила людину, щоб помітна була, – зауважила Світлана.

Світловідбиваючі елементи є в широкому асортименті і доступні у продажу. Їх у вигляді брелоків, підвісок, наклейок, браслетів можна замовити як в інтернеті, так і купити в магазинах або ж навіть виготовити самостійно.