ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Перекрили дорогу через воду: чого хочуть жителі Новоселівки та що кажуть у Чернігівводоканалі?

Featured Video Play Icon

Це село Новоселівка під Черніговом, що відноситься до Киселівської громади. У суботу, 17-го лютого, його жителі перекрили рух трасою, що веде в напрямку Новгород-Сіверського, пропускаючи лише військових та екстрені служби. Кажуть, хочуть, аби “Чернігівводоканал” уклав з ними індивідуальні договори і забезпечував їх послугами з водопостачання напряму, як це було до повномасштабного вторгнення, а не через їхню громаду.

Хочуть створити комунальне підприємство, але люди не згодні. Яка причина? Чому ми не можем напряму купувати, як і купували воду, у Водоканалі?

Є рішення виконкому, що приватний підприємець буде купувати по 15.60, а нам буде продавати по 26 – це поки, – розповіла жителька села Новоселівка Галина Сулім.

Водопровідні мережі на території села не належать до “Чернігівводоканалу” і свого часу будувалися за кошти і силами місцевої громади, пояснив очільник підприємства на загальноміській нараді, 20-го лютого. За інформацією КП, відповідно до норм чинного законодавства, вони постачають воду до меж міста, а далі цим питанням має опікуватися Киселівська громада.

Перші договори у водоканалу зʼявилися в 2006-му році, з яких причин вони зʼявились – особові рахунки – при тому, що мережі не були на балансі водоканалу нам невідомо. Але цю відповідь надасть Держгеокадастр: можна подивитись, хто отримував в ті роки землю біля сучасного епіцентру або радіозаводу і можна буде побачити, чому у Новоселівки були такі пільги. Вони до сьогоднішнього дня не оцінили ці мережі, не провели інвентаризацію мереж і не поставили їх на баланс. Ще восени 2021 року ми встановили загальний прилад обліку на знаку, який розділяє Чернігів і Новоселівку, і ми отримали дуже цікаву інформацію: втрати води по Новоселівці складали від 40% до 50% в залежності від сезонності, – пояснив директор КП «Чернігівводоканал» Сергій Малявко.

Якщо рахувати по економічно обґрунтованому тарифу, адже поки на їх підвищення діє мораторій, – це практично півмільйона гривень збитків на рік. За словами керівника КП, через пошкодження мереж і неможливість виконання послуг, ці угоди були розірвані за форс-мажорними обставинами у травні 2022-го. Водою ж мешканців Новоселівки Чернігівводоканал продовжив забезпечувати вже за загальним договором із Киселівською громадою та лічильником. Останні півтора року люди отримували  воду безоплатно – за них розраховувалася сільська рада. Минулого місяця Чернігівводоканал звертався до громади щодо переукладання договору, однак там відмовили і натомість визначили, що надавачем послуг буде інше приватне підприємство.

Мешканці незадоволені, тому що  депутати Киселівської громади проголосували, що надавач послуг буде якесь приватне підприємство, яке начебто буде купувати воду у водоканала по 15.56 і встановили тариф майже 30 грн, що підбурило мешканців.  Ми не маємо жодного відношення про те, що там проголосували депутати. Але є єдиний правильний вихід і це було проговорено уже рік тому, були зобов’язання від Киселівської громади, що вони створюють своє комунальне підприємство, комунальне підприємство купує у водоканала воду  по діючому тарифу і далі розподіляють між всіма мешканцями самостійно, бо ми не маємо відношення до іншої громади. Наші контролери, наші службовці не будуть ходити по їхніх мережах шукати там їхні нелегальні врізки, хто в них на нормі, там більшість людей у них немає лічильника, мережі не наші, є ще приватне підприємство, як вчора сказали мешканці, що можливо вони поливають там свої поля і так далі, і громада Чернігова не повинна за це платити, – зазначив Сергій Малявко. 

Треба розуміти, що в нас згідно Конституції, соціалізм закінчився в 91-му році. Це питання внутрішнє у громади, це не питання до Чернігівводоканалу, вони продають по такій самій ціні, як продають мешканцям Чернігова, на вході Новоселівку є лічильник і вони скільки продали кубів, стільки мають отримати від юрособи (ОТГ) коштів. Подарують вони всю воду своєїм мешканцям, зароблять на них – це питання відповідальності обраної людьми влади перед своїми людьми. І якщо вони прийняли рішення на сесії створити приватне підприємство і нарахували людям тариф, майже в два рази більше, чим вони купують у водоканала, це питання у людей до депутатів своєї ради і до приватної компанії, яку вони створили. Точно не до чернігівського підприємства, – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Крім того, за словами в.о. міського голови, є люди, які підбурюють жителів Новоселівки і працюють проти Чернігова, зокрема окремі депутати Верховної та міської рад, намагаючись таким чином дестабілізувати ситуацію навколо обласного центру та безпосередньо комунального підприємства “Чернігівводоканал”.

Чому ми маємо платити за кошти платників податків міста Чернігова щоб когось дотувати.   Ну у нас збанкрутує комунальне підприємство і в результаті ми всі залишимося без води. Це питання проти інтересів міста, і так як воно піднято було деякими людьми, то ці люди теж відпрацювали питання не для міста. Треба розбиратися, і те, що люди перекривають дорогу, їм треба перекривати дорогу в такому випадку біля селищної ради чи приходити до депутатів, – зауважив Олекандр Ломако.

Ми намагалися зв’язатися з головою Киселівської громади, однак на момент виходу матеріалу не змогли отримати коментар. Як зазначав Володимир Шелупець у своєму коментарі Суспільному, його бачення вирішення питання – створити комунальне підприємство і постачати воду людям по нинішньому тарифу Чернігівводоканалу, а втрати по мережі – компенсувати з бюджету громади.

За інформацією КП Чернігівводоканал, 7-го лютого між ними і Киселівською громадою було укладено додаткову угоду і продовжено водопостачання Новоселівки до 30 червня. Станом на травень 22-го у Новоселівці налічувалося 263 особових рахунки.