Факт-новини: оперативні сюжети

Отримали фінансову підтримку та втілили в життя свої ідеї

Featured Video Play Icon

Холминська, Куликівська, Сновська, Прилуцька та Киїнська – це п’ять з 10 громад, які втілили в життя свої мікро-проєкти. А саме – частково облаштували два молодіжні простори, провели серії навчань з відео-мейкінгу, протидії фейкам та в ігровій формі пропагували здоровий спосіб життя. Автори проєктів кажуть, таким чином змогли показати молоді громади, що вона важлива та сприяти вирішенню її нагальних проблем.

Діти, молодь вони активізувалися, бо вони побачили що вони цінні жителі нашої громади, що для них створюються дуже гарні умови, що чують їхню думку і це спонукало на такий ривок у проектній діяльності дітей. Хоч вони в нас уже й залучені до проектної діяльності, але сформувалися нові маленькі ініціативні групи, які вже стали більш активно подаватися на UPSHIFT в нашій Чернігівській області, – розповіла представниця Куликівської громади Інна Овраменко.

Фінансову підтримку на реалізацію своїх ідей громади отримали в рамках проєкту “Чернігівська обласна підтримка молоді”, що реалізується за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Зміцнення громадської довіри». Втіленню проєктів в життя передувало кількамісячне навчання, власне розробка проєктів та їх захист.

-Багато хто з громад і представників громад, вони знали як це зробити, але не знали як це зробити документально, як зібрати правильно команду котра буде працювати, а саме ось цей проект нам дав змогу це все зробити, об’єднати розтлумачити, розкласти по поличках що треба робити за чим, щоб все було красиво і гладко, – каже представник Киїнської громади Володимир Власенко.

Це дуже надало нам велику базу інформації та матеріалів, намагаємося і далі реалізовувати позитивне середовище для молоді. Тому ми думаємо, що на цьому не зупинимося, – зазначила  представниця Прилуцької громади Ірина Жук.

Кожна з команд розробляла проєкти відповідно до запитів в громаді. Завдяки цьому, кажуть учасники, змогли максимально догодити молоді  та отримали зворотній зв’язок, на який навіть не очікували.

-Відгуки були дуже позитивними, також просили ще проводити подібні тренінги, щоб розвивати та робити позитивною нашу молодь, – додає Ірина Жук. 

-Перший день – це в нас була арт-терапія і тренінг з ментального здоров’я – вони здивовані, а далі другий день – дуже насичений, бо він активний, там різноманітні вправи, ПП харчування, здорова тарілка, солодощі правильного харчування. І вони такі: “Вау! А що далі? Коли ще? А на наступному тижні ще буде?- ділиться враженнями  представник Киїнської громади Володимир Власенко.

Разом з тим, отримані від реалізації ідей результати – це мотивація для них самих, кажуть учасники проєкту.

-Була мотивація, і я також планую не опускати руки, хочу ще брати подальшу участь. І я думаю, що він також змотивував нашу молодь. Що молодь побачила, що в нас є чудове місце, де вона могла прийти, відпочити, провести гарно час і просто розслабитися в колі однодумців, – каже представниця Холминської громади Ольга Дойжа.

Ну, по-перше, для громади я хочу сказати. Оскільки це дуже велика можливість, дуже класна можливість реалізувати якісь кошти в громаду, щоб якось розвинути нашу молодь і це дає дуже великий такий поштовх для цього.  Далі ми будемо працювати зі своєю організацією в проектах, і надалі ми будемо також писати якісь проекти, і, в принципі, всі знання, які нам дали, це, в принципі, також можливість реалізовувати інші проекти, – зазначає  представниця Сновської громади Анна Ковальова.

Організатори зазначають, попри всі виклики, перед якими сьогодні стоїть Україна та Чернігівщина зокрема, молодіжна політика на місцях, а особливо в невеликих громадах – важлива. Погоджуються з цим і учасники проєкту.

-Війна рано чи пізно закінчиться і ми на це всі сподіваємося, ми розуміємо, що колись вона закінчиться. І зараз дуже важливо підтримати молодь, підтримати дітей, показати наскільки вони важливі, цінні. Тому що саме молоді, саме дітям прийдеться відновлювати нашу Україну, відновлювати нашу область, відновлювати нашу громаду і це наше майбутнє, – підкреслила представниця Куликівської громади Інна Овраменко.

Попри те, що ідеї втілено, а підсумки підбито, проєкт, – говорять його учасники –  матиме своє продовження в подальшій співпраці та розвитку молодіжної політики в кожній окремій громаді.