Факт-новини: оперативні сюжети

Молодіжний простір U-Point відкрили у Чернігові: що відомо про проєкт?

Featured Video Play Icon

Збиратимуть думки та ідеї молоді, аби згодом їх реалізувати. У Чернігові офіційно відкрили молодіжний простір U-Point — регіональне представництво цифрової платформи U-Report від ЮНІСЕФ, завдяки якій проводять опитування серед людей віком від 14-ти до 34-х років щодо різних сфер суспільного життя.

– І ці думки ми передаємо тим, хто приймає ключові рішення в країні. Тобто це такий проєкт, у якому завдяки простим опитуванням у чат-боті молодь може долучитися до змін у державі і впливати на позитивні зміни у своїй громаді і в країні загалом. Коли молодь висловлює свою думку через U-Report — це підсилює вплив думки молоді, і про думку молоді може дізнатися значно більше людей, і ці опитування U-Reportу можна використовувати в адвокації потреб і проблем молоді, – зазначив координатор програм із розвитку молоді ЮНІСЕФ в Україні Андрій Вашека.

U-Report — це світовий проєкт, який з’явився 2012-го в Уганді. А вже у 2015-му до нього долучилася Україна, першою серед європейських держав. Відтоді фахівці провели понад 350 опитувань у популярних месенджерах, до яких долучилося майже 135 тисяч респондентів — U-репортерів. Їхні результати впливали на зміни на місцевому та навіть всеукраїнському рівні, каже Андрій Вашека.

З прикладів, які я можу назвати, наприклад, відкриття молодіжного центру в місті Львів, який було відкрито завдяки адвокації на основі опитування U-Report. Також ми нещодавно проводили опитування з Національним банком України й опитування U-Report вплинуло на те, що фінансова грамотність стане одним з аспектів навчальної програми у школах, – уточнив Андрій Вашека.

Створили чернігівський U-Point на базі обласного молодіжного центру. Серед іншого, тут молодь зможе зустрічатися з однодумцями, розробляти власні ініціативи та обмінюватися ідеями й думками не тільки онлайн. Також простір може бути майданчиком для колаборацій та подальших заходів. На відкриття хабу запросили активну молодь регіону, представників молодіжних організацій та місцевої влади. Організатори разом із гостями обговорили можливості та перспективи проєкту, провели активності та опитування, завдяки яким продемонстрували, як саме збираються думки.

Молодіжна робота зараз дещо на підйомі, ми можемо це аналізувати. Але поряд із цим ми не можемо сказати, що є доступ до відкритого і зручного збору даних стосовно думки молоді. Тому для нас ця опція, такий сервіс дуже важливий, і ми далі його будемо розповсюджувати серед громад. Це підсилить збір, аналіз даних, вивчення думки молоді, які актуальні проблеми цікавлять молодих людей, яким чином вони ставляться до тих чи інших процесів, які відбуваються як у громаді, так і в країні, – каже директорка Чернігівського обласного молодіжного центру Ірина Сімонова.

Команда U-Report не обмежиться стінами молодіжного центру та Черніговом, а й вирушить в інші громади області. Там вони, зокрема, працюватимуть у закладах освіти та залучатимуть до опитувань молодь шкільного віку та студентів, аби «тримати руку на пульсі» їхніх думок. Додамо: чернігівський U-Point — шостий в Україні. Такі хаби також функціонують у Житомирі, Полтаві та Кропивницькому. Наступного тижня відкриють сьомий — в Одесі.