ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Розвивають місто та наближають Перемогу: як молодь змінює життя Чернігова

Featured Video Play Icon

Волонтерять, розвивають місто та наближають нашу перемогу. Повномасштабна війна докорінно змінила життя кожного українця, зокрема й сучасної молоді. Микита Маківчук один із представників молодіжного руху Чернігова. А ще педагог-організатор клубу за місцем проживання «Ровесник». Після того як школи № 18 та 21 були розбомблені окупантами, цей простір став одним із небагатьох місць у районі, де підлітки можуть грати в настільні ігри, займатися в гуртках та спілкуватися. Чоловік розповідає, що зараз працівники клубу роблять усе, аби заклад продовжував функціонувати навіть в умовах можливого відключення світла.

– Ми робили велику кількість заходів. Це й був openday для дітей, велика кількість заходів для збору грошей на ЗСУ і ярмарки, І залучали партнерів з інших організацій. Зрештою виграли проєкт, який будемо реалізовувати у вересні цього року. Це будуть сонячні панелі, акамулятори, тобто наш клуб повністю автономний, навіть якщо немає світла, намагаємось робити наше місто більш цікавим для молоді та яскравим, – розповів педагог-організатор дитячо-підліткового клубу «Ровесник» Микита Маківчук.

До Дня молоді, що у 2021 році указом президента перенесли на 12 серпня, управління в справах сім’ї, молоді та спорту ЧМР відзначило чернігівців, які попри складнощі продовжують працювати на благо міста.

– Коли нас питають, чому ви нагороджуєте саме їх, адже в місті працюють ще й інші люди, в інших проєктах. Головний принцип цього відзначення — це саме ті молоді люди, які були поруч із нами, поруч з управлінням, поруч із міською радою. Сказати їм просто «Дякую» цього мало, ми не знаємо як виразити нашу подяку, щоб вона була адекватна й  у розмірних тим зусиллям, які вони вкладають у розвиток міста, але те, що ми можемо, ми кажемо: «Дякуємо», вручаючи подяки й невеликі сувенірні подарунки, – зазначив заступник начальника управління в справах сім’ї, молоді та спорту ЧМР Валерій Семенець.

У цей день управління в справах сім’ї, молоді та спорту разом із Молодіжною радою також представили сайт, де зібрали актуальну інформацію про можливості для чернігівських юнаків та дівчат, починаючи від анонсів заходів, закінчуючи вакансіями роботодавців.

– Розробляли молоді розробники із Чернігова. Це студенти Чернігівського університету. Ми їм довірилися і вони розробили дуже гарний сайт, який виконував повністю наш запит. Дизайн ми обирали з усіма новітніми течіями у веб-дизайні. Будуть розміщені новини від нашої молодіжної ради, а також буде посилання на наш ютуб-канал, на якому з‘являються всі новини нашого міста, – повідомив голова Молодіжної ради при Чернігівському міському голові Денис Дронь.

Мета нового сайту, зокрема, – максимально залучити громаду до життя Чернігова. Кожен бажаючий може залишити заявку на вступ до молодіжної ради або ж розписати свою ідею щодо покращення міста. Розробники зазначають, усі введені дані будуть захищені.

– Було обрано платформу, яка вирізняється з поміж інших високою надійністю та захистом даних. А саме було розроблено SSL-сертифікат, який дозволяє забезпечити дані користувачів, які будуть заходити на сайт та залишати свої дані на нашому сайті, – говорить членкиня молодіжної ради при Чернігівському міському голові Поліна Гомбалевська.

За словами голова Молодіжної ради, інформацію на сайті будуть доповнювати та за потреби змінювати. У майбутньому ж планують створити з нього окремий додаток.