ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Руйнація колектору на Масанах: як вирішуватимуть питання

Featured Video Play Icon

Просідання асфальту на тротуарі та проїжджій частині по вулиці Незалежності у районі Масани – наслідок руйнування самопливного каналізаційного колектору діаметром 600 мм. Колектор відводить стоки з майже півтора десятка багатоповерхівок. Він прокладений на глибині до 7 метрів. На складність аварійно-відновлювальних робіт впливає і близькість до забудов. Аварія сталася у неділю, 27-го квітня. Наразі фахівці знайшли спосіб, який дозволяє не порушувати благоустрій території.

Колектор лежить дуже близько біля забудови потрібно  щоб розкопати нам цей колектор потрібно ширина котлована близько 10 метрів, магазин знаходиться на відстані трьох метрів від стінки самого колектору, тому неможливо виконати ці роботи відкритим способом. Тому було прийнято нами рішення попереднє, що будемо виконувати санацію чулком, – повідомив начальник служби каналізаційних мереж КП “Чернігівводоканал” ЧМР Максим Авраменко.

Серед основних плюсів санації — відсутність необхідності великих розкопів та скорочення ризику аварійності. Для обстеження цієї ділянки колектору та визначення оптимального способу відновлювальних робіт до Чернігова запросили фахівців з сумського водоканалу. У них є спеціалізована техніка — робот для діагностики каналізаційних мереж, завдяки якому можна виявити першопричину утворення дефектів, зафіксувати її на відео та провести аналіз аварійної ситуації. Таке ж роботизоване обладнання, але для обстеження водогонів є і у чернігівського водоканалу. Ця підтримка надана підприємствам критичної інфраструктури партнерами зі Швейцарії.

Труби в гарному стані, цілі завдяки роботу явних дефектів явних тріщин в цієї труби не побачили.  Труба вся ціла завдяки хорошій камері завдяки роботу завдяки злагодженій роботі з чернігівським водоканалом нам вдалося зафільмувати дефекти, знайти ці дефекти.  Вони виявились в незначному проникненні грунтових вод, що призвело до двох провалів, – пояснив інженер з технічної діагностики каналізаційних мереж КП “Міськводоканал” СМР Микола Шикула.

Грунтові води піднялися високо, що призвело до порушення цілісності раструбних з’єднань, і затікання разом з піском всередину труби. Фахівці усуватимуть проблему, аби вона не пішла далі. Зараз мешканці будинків, які потрапили у зону аварії, забезпечені послугами водопостачання та водовідведення. Адже у  комунального підприємства є  спецтехніка для перекачування. А саме насосне обладнання Gudwin, яке в якості допомоги передала компанія XYLEM.

Розгерметизація самих раструбних з’єднань якраз на відстані від одного провалу до просадки 6 м якраз на двох з’єднаннях і в подальшому видно, що на всіх з’єднаннях від колодязя до колодязя є розгерметизація і потрібно виконувати терміново ремонтні роботи, тому що буде обвал грунту і можливо, що взагалі колектор складеться, – зазначив Максим Авраменко.

Якщо там через маленькі стики йдуть грунтові води вони,  може із-за цього збільшитись руйнація самої труби тобто поки що воно ну навіть значної руйнації немає тобто от Чернігівводоканал він працює на випередження цієї проблеми, щоб вона не ускладнилась, зразу це ліквідувати, і так також не виключати споживачів від водопостачання, і від послуги такої як відведення стічних вод, – підкреслив інженер з технічної діагностики каналізаційних мереж КП “Міськводоканал” СМР Микола Шикула.

Невдовзі на цьому об’єкті розпочнеться кропітка робота. Чернігів же в умовах повномасштабної війни з рашистами та постійних загроз з боку ворога продовжує залучати потужну міжнародну підтримку. Уже цього місяця  КП “Чернігівводоканал” у межах співпраці з німецьким товариством з міжнародного співробітництва GIZ одержить спецмашину для мереж каналізації, яка коштує 400 тис. євро. Нині співробітники підприємства їдуть до Німеччини, аби пройти кваліфіковане навчання для подальшого керування обладнанням. Ще один спільний проєкт з німцями — реконструкція водогону на  ЗАЗі та Квітневій.  Її виконано на 70%, роботи проводять, випереджаючи графік.