ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Бюджет ще одного воєнного року: що фінансував Чернігів у 2023 році?

Featured Video Play Icon

Стабільне функціонування міста, відновлення та підтримка Сил оборони – основні напрямки, що фінансував Чернігів впродовж 2023-го, ще одного року в умовах повномасштабної війни. Так, за результатами звіту про виконання міського бюджету, при чотирьох мільярдах гривень доходів видатки склали 4,1 млрд, і попри 900 млн так званого бюджету розвитку про сам розвиток взагалі не йдеться. Про це під час засідання виконавчого комітету, 28-го лютого, повідомила очільниця профільного управління.

Порівняно з 2022-им власні надходження міста збільшилися на 8%, водночас зменшилися обсяги освітньої субвенції і офіційних трансфертів. А в розрахунку на одного жителя Чернігів опинився на передостанньому місці серед обласних центрів.

Якщо аналізувати надходження по податку на доходи фізичних осіб, то вони складають 65% надходжень. І порівняно з 22-им роком навіть зменшилися надходження через те, що у нас в четвертому кварталі було вилучено ПДФО з військовослужбовців, а це складає 212,5 млн. Надходження по місцевим податкам і зборам склали в цілому 619 млн гривень – майже на 19% більше ніж надходження в 22 році місцевих податків, зокрема зростання відбулося по єдиному податку. Було змінено ставки – в 22-му році діяли 2,4% а зараз 3,5%, і збільшення мінімальної заробітної плати, – повідомила начальниця фінансового управління Олена Лисенко.

Спеціальний фонд, за словами Лисенко, збільшився за рахунок допомоги від партнерів та благодійних організацій бюджетним установам, зокрема, навчальним закладам.

Що стосується видаткової частини, більше половини коштів – 55%, місто спрямувало на соціально-культурну сферу, де 1,5 млрд гривень становить освіта – а це заробітні плати, відновлювальні роботи та облаштування укриттів, решта – соціальний захист, програми підтримки і охорона здоров’я з напрямком реабілітації. Збільшення видатків в спорті та культурі пов’язані з тим, що в 22-му чимало з них не працювали як зазвичай.

Тобто якщо виділити в цій соціальній сфері зарплату і ліквідацію наслідків, то цифра буде близько нуля все інше. Правильно? І ЖКГ якщо ми беремо – мільярд гривень, із них майже 400 це ліквідація наслідків воєнних дій, і сюди можна так само ще включити так званий благоустрій, що насправді не благоустрій, це прибирання доріг, прибирання снігу, прибирання сміття, утримання кладовища і так далі – це ще десь понад 300 млн.  Тобто це десь 70% всіх цих витрат, – зауважив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

В цілому, у 2023-му видатки по галузі ЖКГ збільшилися в 1,8 рази, порівняно з 22-им. Сюди ввійшли аварійно-відновлювальні роботи на житловому фонді та на Спецкомбінаті, що опікується кладовищами, ремонт системи відеоспостереження в місті, будівництво спільно з Червоним Хрестом містечка на Дрозда, підтримка новоствореного КП після повернення ТЕЦ і підготовка до опалювального сезону, придбання техніки та обладнання на комунальні підприємства замість зруйнованих та інше.  

Кілька разів бачив якісь коментарі чи заяви депутатів міської ради в інтернеті і анонімні telegram-канали якісь писали: “місто витратило на ремонт Любецької 500 млн”. Ми зараз бачимо по звіту за виконання бюджету що це абсолютна нісенітниця, і ті люди, які вірять в цю інформацію, їх просто обманули, а ті люди, які цю інформацію давали вони звичайні брехуни. На всі об’єкти на капітальний ремонт ЖКГ місто витратило 139,6 млн грн, не 500, як було сказано, і звичайно, що не всі ці кошти пішли на Любецьку. На Любецьку пішло, те, що я бачив останні цифри 80 там з чимось, хай навіть 90 млн – ну це далеко не 500, – уточнив Олександр Ломако.

На ще один важливий для міста напрямок – транспортну галузь, з бюджету торік було спрямовано майже 160 млн гривень. Вони пішли на продовження оновлення рухомого складу електротранспорту, а саме придбання семи тролейбусів, серед яких – із запасом автономного ходу, заміну кабельних ліній і спецтранспорт для ЧТУ, та нову програму оплати перевізникам за надані послуги. Крім того, ще 96 млн коштували пільгові перевезення.

Якщо взяти автобуси це перший рік був, коли ми почали компенсувати перевізникам за кілометр руху, змусили їх працювати повністю по вимогам і правилам міста, і це дало свої результати. Ви зараз бачите на вулицях Чернігова нормальні низькополі середньої місткості автобуси, які ходять по графіку, згідно системи GPS, з них більше половини придбані в 22-23 році. Це, я переконаний, по відсотковому складу найбільш якісний громадський транспорт в Україні серед усіх обласних центрів, – підкреслив Олександр Ломако.

Бюджет розвитку у розмірі 900 млн гривень – це, фактично відновлення, а не проєкти, що би покращували інфраструктуру, підвищували інвестиційну привабливість міста, комфорт або якість життя – те, що дійсно можна назвати розвитком, йшлося на виконкомі. Продовжувалося виконання основних цільових програм, а серед пріоритетів були підтримка населення, постраждалого внаслідок російської агресії, а також посилення обороноздатності та допомоги ЗСУ.

Заходи підтримки обороноздатності військовослужбовців та їх родин, це без того ПДФО, якого було вилучено в четвертому кварталі, складають 469 млн грн. Пряма підтримка ЗСУ та заходи з тероборони – це 222 мільйони гривень, – зазначила  начальниця фінансового управління Олена Лисенко.

За словами виконувача обов’язки міського голови, разом із перерахованим до держави військовим ПДФО на дрони, виробництво зброї і боєприпасів та забезпечення військових частин, це майже 800 млн гривень на заходи з ТРО, підтримки Сил оборони та їхніх родин.