ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Автобуси повертаються на маршрути: як Чернігів пережив ранок і яка ситуація зараз

Featured Video Play Icon

Ранок 2-го травня, на годиннику 7:20. На цій зупинці – кінцевій 11-го тролейбуса на Масанах, люди чекали своїх маршрутів 30-40 хвилин і вирішили їхати з пересадками чи на таксі, деякі прийшли із сусіднього мікрорайону: зазвичай автобуси ходять кожні 10 хвилин, однак цього дня на дорогах і на дозорі – жодного.

Взагалі-то я прийшла вже з того мікрорайону, тому що там подивилася – нічого немає. Мені потрібний 29 або 20 автобус. Будемо їхати тролейбусами, там далі пересаджуватися.

Он дивіться що робиться. А на роботу? Ну от як добратися мені на вокзал. Тролейбуси ж ходять, але що таке тролейбуси, якщо населення Масанів ви самі знаєте яке.    

Мені в лікарню по запису, я не знаю, як я встигну.  Ось я тільки що в тролейбус не вмістилася.

Натомість, в таких районах, як Льотна і Єськова, зупинки навпаки порожні – люди кажуть, стояти на них просто немає сенсу, бо, крім як автобусами, виїхати звідси не можливо нічим.

Я знаю, що не буде, чекаю чоловіка, щоб підʼїхав забрав.  Варіанти тільки таксі або власне авто більше немає. З дитиною пішки, звичайно ж, ти не підеш на далеку відстань. І люди, звичайно ж обурені, йдуть із зупинки і все, і не розуміють, що їм далі робити.

Сходити з маршрутів автобуси всіх транспортних компаній міста почали ще напередодні через закінчення пального в баках і вже ввечері були змушені повністю зупинитися – перевізники кажуть, їх більше не заправляють в борг. Розрахуватися з постачальниками не можуть, бо начальник міської військової адміністрації не підписує платіжні доручення, а отже вони не отримали часткову компенсацію за здійснені в березні громадські перевезення. 

Аби люди зранку могли добратися на роботу, в лікарні, школи та садочки, рішенням комісії з ТЕБ та НС на найбільш завантажені тролейбусні маршрути місто додало електромашини – до 58-ми одиниць та екстрено запустило 1-ий тролейбусний маршрут від діагностичного центру через Подусівку до Шерстянки за рахунок пʼяти автобусів ЧТУ, щоби покрити райони, де немає тролейбусних ліній.

Це дуже добре тому що у нас такий район зараз оживає і звʼязок треба тому що зранку виїжджаєш я вам хочу сказати що Шерстянка, Астра там завантажуються.

Вже в обід, 2-го травня, виконувач обов’язків очільника Чернігова повідомив, що міська рада дійшла згоди з керівником військової адміністрації, аби відповідне питання було розблоковано: автобусні перевезення частково вдається відновити цього ж дня, а відзавтра, 3-го травня – автобуси мають вийти на свої маршрути повноцінно, у робочому режимі. Крім того, у своєму Фейсбуці Ломако додав, що програму розвитку громадського транспорту найближчим часом буде вдосконалено.

Ще до 16-ої години автобуси, котрі була змога оперативно забезпечити пальним, знову почали курсувати за своїми графіками на всіх напрямках – загалом, більше половини від звичного виходу у 101 одиницю.

Пізніше під час заходу в міському палаці культури Олександр Ломако подякував містянам і містечкам за їхню єдність і взаємопідтримку.

– Я хочу сказати що я сьогодні зранку особисто їздив по місту і бачив чудових чернігвців, які зупинялися на своїх машинах, підвозили незнайомих людей на зупинках, яких бачили, яким дуже потрібно було кудись доїхати, через те що не працювали автобус. І я ще раз кажу, що це чудовий приклад єднання. Чернігівці просто неймовірні люди, які ще раз показали, як ми вміємо підтримувати один одного в ці тяжкі хвилини, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

В такій ситуації місто опинилося вперше, і чернігівці сподіваються, що в майбутньому сфера міських перевезень, як одна з базових послуг, працюватиме стабільно і подібне більше не повториться.