ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Народжуваність у Чернігові зменшилася вдвічі: яких наслідків очікувати?

Featured Video Play Icon

Чернігів фіксує зменшення темпів народжуваності, порівняно з 2019-им – майже вполовину. Як повідомив очільник другої міської лікарні на щотижневій нараді, 12 грудня, в розрізі медичних закладів, як от пологовий будинок та сімейна поліклініка,  ситуація досить критична, оскільки це означає і менше фінансування. Кошти йдуть за пацієнтом і саме від кількості наданих послуг тією чи іншою установою, до прикладу, прийнятих пологів, залежить забезпечення НСЗУ.

-Хочу констатувати, що на сьогоднішній день, якщо брати одинадцять місяців 2023-го року, міських дітей народилося всього 891 особа. Якщо порівнювати з 2019-им роком, то було 1702 – тобто, майже в два рази менше, – зазначив генеральний директор міської лікарні №2 Владислав Кухар.

За словами Владислава Кухаря, річні звіти покажуть більш точну статистику, однак, впродовж грудня цифри не надто зміняться – не буде навіть тисячі малюків. Вплинуло на це, зокрема, повномасштабне вторгнення, і тут проблема глобальніша, адже йдеться про скорочення кількості населення, а відповідно, і перспектив для міста, зазначили в муніципалітеті.

Це призведе до зменшення контингенту в дитячих садочках, потім у школах, потім бізнес – якщо він не буде бачити тут перспективи, що тут завтрашній день є, і що тут є люди, і будуть люди, і молодь, і так дальше, бізнес буде більше думати кудись перевезти своє виробництво, чи в Європу, чи на захід України, чи в центр України. Це зменшить надходження в бюджет і перспективу завтрашнього дня зменшить суттєво дуже. Це підштовхне ще більше молоді там виїхати вчитися, після школи чи навіть під час школи, чи молоді родини, і так дальше. Ну, ми будемо втрачати місто таким чином, – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Останні півтора роки після деблокади Чернігова і звільнення області від російських окупантів, місто спрямовувало кошти власного бюджету, залучало допомогу держави і міжнародних партнерів на відновлення насамперед критичної інфраструктури, сфери освіти і житла, аби якомога швидше повернути сюди максимальну кількість людей. І якщо у березні 2022-го тут зоставалося орієнтовно 70 тисяч чернігівців, то нині за даними міської ради, за кордоном або в інших областях лишаються десь 15-20 тисяч із понад 280-ти, які проживали в місті до 24 лютого.