ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігів напряму купуватиме техніку та оснащення для військових – це пришвидшить допомогу

Featured Video Play Icon

Купувати необхідну техніку, оснащення чи зброю безпосередньо з міського бюджету, відтак спрощуючи і пришвидшуючи підтримку Сил оборони. Відповідну можливість у Чернігові на прохання самих захисників передбачили програмою шефської допомоги військовим частинам, зміни до якої погодили на останньому засіданні виконавчого комітету, 13 грудня. А також продовжили її в новій редакції на прийдешній рік.

За словами виконуючого обов’язки міського голови, першим таким досвідом для громади стане придбання п’яти пікапів для оперативного командування “Північ”. Планується, що відпрацювати цю заявку і передати автівки формуванню вдасться вже на початку 2024-го.

Попри те, що з бюджету міста вилучено 960 млн гривень надходжень від військового ПДФО, все одно, наші військові частини продовжують звертатися, і це наш обов’язок їх підтримувати, їм допомагати. Вони в Чернігові зареєстровані, по суті, ці бойові задачі, які вони ставлять, вони повʼязані з обороною міста, в тому числі і з виконанням інших важливих обовʼязків. Тому попри брак ресурсів в міському бюджеті ми не можемо не погодитися з тим що,  ОК “Північ” просить закупити там 5 пікапів. Для Чернігова це буде перший досвід, але, я думаю, що в 2024-му році саме таким чином ми будемо йти. Пріоритетом буде адресна підтримка бійців і ми вчора проговорили програму, яку напрацюємо найближчими днями, і безпосередня закупівля дронів, машин, рушниць якихось і так далі. Можливо, навіть, дійдемо до систем Patriot, купимо за міські гроші, коли будемо багаті, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Раніше місто надавало адресну допомогу військовим частинам у вигляді субвенції, і далі вони самі проходили всі етапи закупівлі. Вищезгадані ж зміни дозволять полегшити бюрократичні процедури і оперативніше закривати потреби захисників, йшлося на засіданні. Впродовж останніх місяців таким шляхом пішли й інші міста.

До того ж, передбачається, що 10% ПДФО із зарплат військовослужбовців розподілятиметься між частинами на місцях пропорційно до сплачених податків.