ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Танці, співи та обряди: як святкували Івана Купала у Чернігові

Featured Video Play Icon

Танцювали, співали та гуляли – Івана Купала святкували. З нагоди закриття концертного сезону творчі колективи міського палацу культури ім. В’ячеслава Радченка та запрошені гості організували театралізоване дійство, де представили пісні та обряди Чернігівського краю. Зробили неможливе – поєднали фольклор та циркове мистецтво, аби зацікавити як дітей, так і дорослих. Оплесками артистів зустрічав повний зал.

– Дуже важливе те, що ми підтримуємо свої традиції і популяризуємо ці традиції. І дуже важливо, що в цих програмах ми намагаємося зробити якийсь такий формат обрядовості з піснями, але він трошечки уже ж підлаштований під наш час і меня дуже приємно, що до участі залучаються і дитячі колективи, і танцювальні. Наш балет палацу «Allegro”. Сьогодні у нас запрошені колективи, це студія танцю «Vita Dance” , шоу-балет «Ярмарок» та спортивно-циркова студія «Тріумф», – зазначила художня керівниця міського палацу культури ім. В’ячеслава Радченка  Галина Петрова.

Традиції Чернігівщини представили народний аматорський фольклорний ансамбль пісні «Сіверяни» та тріо «Калита». 

 – Це виключно наш чернігівський фольклор, неймовірні колективи «Сіверяни» й «Калита», які співають нашу українську пісню, яка, я вважаю, зараз є як флагман для всіх, тому що українці така нація – «Нам погано – ми співаєм, нам весело – ми співаємо», – підкреслилаГалина Петрова.

«Сіверяни» ще з осені 2022-го року дарують людям посмішки та гарний настрій. Після важкого творчого року,  хор продовжує займатись тричі на тиждень, аби частіше радувати глядачів своїми виступами. Охоче поділились і планами на майбутнє.

– По-перше, ми будемо готувати ювілей нашого колективу, нам буде 35 років «Сіверянам», то ми будемо готувати, мабуть, обрядове дійство «Весілля», теж театралізоване. По-друге, що такі планові концерти теж будемо працювати, – повідомила керівниця фольклорного хору «Сіверяни» та «Калита»

Ольга Коцур.

Художня керівниця підкреслює: у виступах колективів беруть участь і діти, які зацікавлені нашою історією, культурою, традиціями та обрядами.

– Після 24-го лютого у мене просто немає інших пріоритетів. Це наша країна, це наші пісні, це наша культура, це наша нація. Ми не можемо дозволити будь-кому знищити те, що у нас відбирали стільки багато років, – підкреслила художня керівниця міського палацу культури ім. В’ячеслава Радченка Галина Петрова.

Відкрити наступний творчий сезон планують 24 серпня. До Дня Незалежності виступить заслужений аматорський народний хор “Десна”. А вже у вересні глядачі зможуть побачити своїх улюблених артистів на сцені міського палацу культури.