Факт-новини: оперативні сюжети

“Метод”: до ювілею Геннадія Касьянова у молодіжному театрі підготували спецпроєкт

Featured Video Play Icon

Геній, який відчував та випереджував час. Театрал, що мав неабияку інтуїцію на вибір репертуару. 1 січня відомому режисеру, засновнику і багаторічному художньому керівнику Чернігівського обласного Молодіжного театру Геннадію Сергійовичу Касьянову мало б виповнитися 70. До ювілею митця його колеги підготували спеціальний проєкт. На сцені театру актори поставили уривок з книги про маестро – главу під назвою «Метод», яка стосується світосприйняття Касьянова та речей, пов’язаних з акторською професією та режисурою. 

– Цим проектом ми уперше за всі ці роки робимо спробу сформулювати його художній метод, яким він з нами ділився і його художнє бачення, і, навіть, філософія, яка притаманна була багатьом його виставам. Це проект, яким ми усвідомлюємо творчий шлях театру за всі ці роки з часу його заснування і у зв’язку зі смертю засновника, – розповідає організатор проєкту Роман Покровський.

Вистава складається з кількох тез, кожна – окремий життєвий принцип маестро: його ставлення до професії, роздуми про акторство та режисуру, про феномен театру в цілому. Серед запрошених на вечір пам’яті – лікарі, бібліотекарі, працівники історичного та художнього музеїв – ті, хто знав і пам’ятає маестро. На сцені – засновники театру – ті, хто мали за щастя працювати з Геннадієм Касьяновим та вчитися у маестро.

– Мені здається, що сьогоднішня вистава, цей пам’ятний вечір – це, якби сказати словами Геннадія Сергійовича самого, «алхімія життєтворення». Життєтворення – це світ Геннадія Сергійовича, цей театр, цей дім, який він створював, як він казав «Геннадій Касьянов и сотоварищи», тобто засновники театру, які були разом з ним, і 1 травня 1985р. народився цей унікальний театр для всієї України, і яким може пишатися Україна, – зазначає Заслужений артист України Олексій Биш.

Ще багато могли б чого з ним зробити цікавого. Вічного. На жаль, тепер тільки спогади. Ми дуже раді, що бачимо його живим, є відео і фотографії, – підкреслює Заслужена артистка України Любов Веселова.

Він нас підтягував до себе і таким чином він підтягнув глядача. Розумієте, коли шлейф французьких духів у нас був в театрі, потрапити до театру було дуже складно (з четвертої ранку черги стояли). Він дуже був інтелектуальним, він направляв нас, ми ходили дивитися фільми, він нам вказував, і ми тягнулися за ним, і театр був інтелектуальний, і це дуже важливо, розумієте. Інколи ми не можемо схибити, тому що в нас закладене зерно, зерно Геннадія Сергійовича, – наголошує провідний майстер сцени, актриса Мирослава Витриховська-Макар.

В ювілейний рік в акторів є мрія – аби Чернігівський обласний молодіжний театр та одна з вулиць у Чернігові були названі на честь митця.