НовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Сучасний мультимедійний простір з’явився у 35-й школі Чернігова

Featured Video Play Icon

Зі звичайної бібліотеки — на сучасний мультимедійний простір. У чернігівській школі № 35 відкрили функціональний хаб, де учні, вчителі та батьки можуть неформально обмінюватися думками, розв’язувати проблеми та співпрацювати. Цей проєкт реалізували за підтримки ГО «DOCCU» — «Розвиток громадянських компетентностей в Україні» — та фінансування міжнародної неурядової організації Finn Church Aid в межах програми «KOLO Clubs 2.0», яку підтримало міське управління освіти.

Дуже круто, що наша школа має змогу брати участь у таких заходах, що на нашу школу виділяють кошти для реалізації таких проєктів. Це важливо, тому що все зараз стає більш сучасним, і наша школа, мені здається, також має стати сучасною, щоб приваблювала й учнів, і, звичайно, щоб вона була більш сучасна, щоб це була дійсно школа мрії наших учнів, – зазначила віцепрезидентка школи № 35 Дарина Джусюк.

Відкриттю простору передував шлях завдовжки майже в рік. Спочатку для учнів шостих, сьомих та восьмих класів професійні ментори провели серію тренінгів, де познайомили школярів, зокрема, з основами проєктної діяльності. Далі учні розбилися на п’ять команд, кожна з яких розробила власний концепт візуалізації майбутнього хабу. Вчителі не обмежували дітей, навпаки, підтримували кожну ідею. Згодом у школі провели вибори — учні мали визначити, який із п’яти варіантів буде реалізований. Кожна команда агітувала за свій проєкт, аби залучити якомога більше голосів. За підсумками переміг концепт «Art Life». Як розповіла одна з його розробниць Дарина Джусюк, в основу заклали передусім функціональність та сучасний дизайн хабу.

Ми мали на меті зробити його більш сучасним, світлим і, звичайно, щоб він був практичним, щоб тут могли проводити різноманітні заходи, різноманітні збори шкільного парламенту, можливо, якісь майстер-класи, воркшопи, щоб тут могли бути гуртки, – розповіла Дарина Джусюк.

Зараз діти дуже активні: вони багато що знають, вони бажають реалізувати свої ідеї, а ідей у них, повірте мені, дуже багато. Тому що от п’ять команд ми створили. А можна було створити десять команд, навіть більше. Вони мають бажання, і, ви знаєте, це бажання — величезне, – каже заступник директора Чернігівської ЗОШ № 35 з навчально-виховної роботи Сергій Повх.

Втілювати дитячі мрії в життя розпочали у вересні. Професійна дизайнерка удосконалила учнівський проєкт, а також допомогла у виборі матеріалів та меблів. І вже напередодні Нового року ремонтні роботи завершилися. З технічним забезпеченням хабу також допомогли Finn Church Aid. Тепер сучасний простір має все необхідне для комфортного навчання, розваг тощо та повноцінно функціонує. Відтак у ньому вже проводять заходи, зокрема, фасилітаційні сесії. На одній із них група учнів та вчителів напрацьовували стратегії розвитку виховної роботи.

І ми побачили, що й діти, і вчителі висловлювали свої думки, як вони хочуть цей простір оновити, як вони хочуть розвивати учнівське самоврядування. Це й різні гуртки, позакласні заходи, спортивні змагання. І діти мали можливість погоджуватися із думкою вчителів, адміністрації школи чи не погоджуватись. Тобто в такий спосіб ми хотіли показати, що не адміністрація закладу розробляє стратегію розвитку закладу освіти, а беруть участь і учасники освітнього процесу, – розповіла директорка Чернігівської ЗОШ № 35 Наталія Іваницька.

Беручи участь у таких от проєктах вони долучаються до громадськості, до управління. Поки що на рівні школи, але вони вже проходять, скажемо, цей етап, і в майбутньому, уже в дорослому віці, вони будуть знати, як вони мають можливість впливати не тільки на школу, але й на місто, й на нашу державу також, – підкреслив заступник директора Чернігівської ЗОШ № 35 з навчально-виховної роботи Сергій Повх.

Окрім облаштування хабу, у межах співпраці з громадською організацією «DOCCU» у 35-ій школі відбулася і низка заходів. Зокрема, педагоги пройшли курси з надання першої допомоги, громадянської освіти та демократичних цінностей, а учні одержали психологічну підтримку та можливість відновитися після стресу. Додамо: сучасні простори — «KOLO Club-и» — незабаром відчинять свої двері і в області — у Куликівці, Талалаївці та Андріївці.