Відео дняНовиниТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові відкрили модульну поліклініку – повністю автономну і з сучасним обладнанням

Featured Video Play Icon

Сучасний модульний лікувально-діагностичний центр, створений за європейськими стандартами і здатний безперебійно працювати за будь-яких умов. У Чернігові на базі третьої міської лікарні відкрили поліклініку модульного типу, укомплектовану усім необхідним, що дозволить надавати якісну спеціалізовану медичну допомогу щодня орієнтовно двом сотням пацієнтів і пацієнток.

Звести і оснастити її вдалося завдяки фінансуванню Європейського Союзу та уряду Німеччини в рамках проєкту “Програма ЄС Міцні Регіони – Спеціальна програма підтримки України”. І ця лікарня – одна із шести, встановлених партнерами у найбільш постраждалих від війни регіонах.

Це приміщення повністю автономне, воно забезпечується електроживленням, сонячними панелями на 75 кВт, які повністю забезпечують роботу, також можете побачити стоїть окремо генератор дизельний, який забезпечує при необхідності живлення. Ну і саме приміщення забезпечено повністю лабораторно-діагностичним обладнанням меблями це все для того, щоб можна було пацієнтів приймати, консультувати, обстежувати, – розповів генеральний директор Чернігівської міської лікарні №3 Віктор Янголь.

Загальна вартість проєкту – 60 млн гривень. Реалізувало його Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ, опікуючись всіма процесами, починаючи від будівництва до придбання обладнання. У листопаді 2022-го був підписаний спільний з містом меморандум, і від серпня минулого року власне стартували роботи.

Це справді такий, справжній, європейський гарний проект.  Ми зробили шість модульних лікарень дотичних до цієї. Це або міста, які постраждали під час обстрілів, під час повномасштабного вторгнення, або це міста, які були окуповані, або це міста в яких дуже багато внутрішньо переселених осіб.  У нас були відкриті тендери на модульні конструкції, на сонячні панелі і на медичне обладнання, оскільки воно іноземне на підрядника який виконував тут роботу, – зазначила асистентка проєкту «EU4ResilientRegions – Спеціальної програми підтримки України» Ольга Погребняк.

Нас підтримує весь цивілізований світ, завдяки чому країна, і Чернігів зокрема, живе, бореться і рухається далі. Від імені громади вдячність партнерам і німецькому народові за допомогу, а також всім дотичним до проєкту, висловив виконуючий обов’язки міського голови.

Ця лікарня була на передовій: і на передовій надання медичних послуг, тому що багато було тут і поранених цивільних, і поранених військових, лікарі працювали повноцінно, день і ніч над операціями, і вона постраждала суттєво досить від ударів російської федерації. А зараз цей сучасний комплекс модульний, ми дуже сподіваємося, що він буде використовуватися планово, нормально для надання планових послуг, не для якихось надзвичайних ситуацій. Але, треба бути готовими до всього, тому ми вам дуже дякуємо за цю допомогу нашому місту, – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Нехай воно приносить користь людям Чернігівщини. Дякуємо вам, – сказали представники партнерів.

Модульний блок може працювати повністю автономно, що було вкрай важливо під час і після активних бойових дій, так і на підсилення медзакладу, каже очільник лікарні. Всередині обладнано кабінети для 18-ти вузьких спеціалістів, як от офтальмології, гінекології, хірургії, функціональної та лабораторної діагностики. Із спеціальним покриттям стін та стелі, власним мікрокліматом та оснащенням, якому важко знайти  рівних в бюджетних клініках.

Тут для обстеження пацієнтів є такий метод, який в комунальних закладах не повністю працює, тільки у приватних, це і електроміографія і електроенцефалографія, аудіометрія, – повідомив генеральний директор Чернігівської міської лікарні №3 Віктор Янголь.

От таких умов як тут, я в нас в Україні не зустрічав. Це апарат він використовується для діагностики серцево-судинних захворювань, таких як ішемічна хвороба серця, серцева недостатність гіпертонічна хвороба серця. Дана група пацієнтів має найбільшу розповсюдженість в Україні і  будемо надіятись що він нам допоможе в діагностиці на ранніх етапах даної судинної патології, – додав лікар функціональної діагностики Олександр Голуб.

А це кабінет лабораторних досліджень. Якщо раніше аналізи в терміновому порядку могли робити лише для реанімації, а решту – впродовж дня, то з такими модернізованими системами, незалежно від кількості пацієнтів і пацієнток, в рази простіше і швидше.

Поряд з нами буде забор крові і швидка доставка прямо в лабораторію, видача аналізу буде приблизно через годину-дві в залежності від того, що буде назначено.  Новий сучасний гематолог з автоматичною подачею пробірок, біохімічний аналізатор, коагулометр – всі такі основні аналізи ми можемо зробити за годину, – підкреслює в.о. завідуючої лабораторією Тетяна Пономаренко.

Саме приміщення пристосоване для маломобільних груп населення, а зовні захищене від уламків на випадок можливих обстрілів.

Вводити модульну поліклініку в роботу планують поступово, повноцінно відкрити свої двері для чернігівців і тих, хто знайшов собі прихисток у місті, вона має орієнтовно за місяць, повідомили в медзакладі. Крім Чернігова, такі проєкти втілюють також на прифронтових Сумщині, Миколаївщині, Дніпропетровщині, у Запорізькій області, а також у Львові, де чи не найбільше ВПО.