Факт-новини: оперативні сюжети

Що буде з готелем «Градецький» і територією навколо нього?

Featured Video Play Icon

Бачення майбутнього будівлі “Градецького” і розвитку території довкола для громадськості і влади міста. Питання реконструкції готелю – свого часу, однієї з візитівок Чернігова – для розміщення там багатоквартирного житлового будинку вирішили відкласти до наступного засідання виконавчого комітету, аби зрозуміти, як це приміщення і простір загалом розглядає забудовник, та ухвалювати рішення вже після публічного роз’яснення представника акціонерного товариства. Власне ж цей проєкт передбачає саме перебудову, а не нове будівництво.

Це центральна частина міста. Людям би варто пояснювати не тільки там по шматочку, а в цілому бачення цієї території: скільки там буде будинків, які там будуть будинки, чи будуть вони взагалі, чи це мова заходить тільки про готель, чи це мова йде як перший етап готелю. Ми би ці пояснення отримали і повернулися до цього питання, по ньому немає заперечень жодних. Я думаю, що варто більш серйозно до цього підійти, і суспільству це питання думаю цікаво, і нам як членам виконкому – щоб приймати рішення, варто б розуміти в цілому, – зазначив секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако.

Водночас, до переліку громадських організацій, які місто в рамках відповідної програми підтримує фінансово, щоби вони мали змогу виконувати свою соціальну діяльність, цього дня включили ще три – об’єднання інвалідів “ШАНС” і товариство сприяння хворим цукровим діабетом, що беруть участь щорічно але через певні проблеми не могли раніше подати документи, а також чернігівський УТОГ, об’єднання людей з порушеннями слуху. На 2023-ій це плюс 280 тисяч гривень, і загалом на всі ГО – понад 4,5 млн гривень допомоги з бюджету громади.

Якщо у когось із громадськості, чи у депутатів міської ради, чи у членів виконкому є зауваження, що якась організація фіктивна, чи тільки отримує фінансування, будь ласка ми все перевіримо додатково, але ми перевіряємо це, ми на постійному зв’язку з цими організаціями по-перше, і по-друге, там фінансування виключно на оренду, сплату носіїв, там жодних заробітних плат, придбання обладнання чи якихось зайвих витрат з бюджету немає. І враховуючи, що вони виконують дуже важливу соціальну функцію ми цю програму підтримуємо, – підкреслив Олександр Ломако.

 Крім того, традиційно зберігається масимальний контанкт і співпраця з Єдиною родиною Чернігівщини та Родиною воїна, що опікуються зокрема сім’ями загиблих захисників. І попри те, що вони не долучаються до цієї програми, містом надається допомога за багатьма іншими їхніми зверненнями. Серед понад 20-ти питань виконкому також поточні коригування програм ЖКГ та бюджету для відновлення пошкоджених багатоповерхівок і ремонту мереж, надання одноразової матеріальної допомоги у зв’язку з хворобами та породіллям тощо. Одноголосним рішенням 19 січня дали і старт регуляторній процедурі щодо механізму розрахунків з міськими перевізниками за транспортні послуги.

Є перевізники, у яких в штаті водії отримують одну заробітну плату, а є перевізники, у яких в штаті менше водіїв, тому вони отримують іншу, значно меншу заробітну плату, а компенсація всім однакова. Це і несправедливо, ну і ми розуміємо, що такого немає, що все одно водії отримують більшу заробітну плату, просто що вона, скажемо так, неофіційна. Тому для того, щоб і стимулювати сплачувати податки справедливі, і виконувати законодавство по нормам праці і інші всі вимоги, пропонується розглянути такий регуляторний акт, – уточнив секретар міської ради.

Так, за словами Олександра Ломако, вдасться напрацювати більш справедливий підхід до компенсації за послуги з міського бюджету, до того ж, без збільшення її суми.