Факт-новини: оперативні сюжети

Співпраця з партнерами та урядові програми: як відновлюватиметься Чернігів без бюджету розвитку?

Featured Video Play Icon

Посилення співпраці з міжнародними партнерами, які за останні два роки стали потужною і ефективною підтримкою у відбудові, а також залучення фінансування за програмами, що пропонує держава – переважно, централізованої допомоги донорів, а в подальшому і заморожених активів російської федерації. Про це як один із пріоритетів в умовах, коли місто залишається фактично без бюджету, сказав на щотижневій нараді виконуючий обов’язки очільника Чернігова.

Мова насамперед, про напрямки відновлення, а також інфраструктурні проєкти, важливі для елементарної життєдіяльності громади. На які після вилучення так званого “військового” ПДФО у міста просто не буде коштів.

Це платформа DREAM і на неї зараз робить велику ставку держава. Вони хочуть централізовано, щоб були всі проєкти там завантажені, з презентаціями, з якоюсь чіткою можливістю оцінки цих проєктів, ну і далі розраховувати на те, що коли заморожені активи російської федерації будуть вилучені і направлені на відновлення України, або підтримку там якихось проєктів, то саме в цій платформі ці проєкти будуть обиратися. Далі є у нас робота на основі Постанови Кабінету Міністрів над планом відновлення та розвитку громади,  будуть братися за основу наявність цього плану і якість цього плану для можливості отримувати кошти саме по напрямку відновлення.  Ми почали цю роботу, там було кілька засідань робочої групи, але треба вже виходити на фінішну пряму, – зазначив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

А також робота над Профілем громади від ПРООН, що допомагає Україні в її сталому розвитку та фінансується державами-членами ООН, організаціями та приватним сектором по всьому світу. За словами Олександра Ломако, ці документи дають сигнал партнерам, що у міста є комплексне бачення його відбудови з обгрунтуваннями і конкретними кроками, як цього досягнути.

– Є міста, які постраждали значно менше, ніж ми, які і зробили значно менше, ніж ми, по відновленню. Але коли приїжджаєш на міжнародний захід, на міжнародну конференцію, вони вклали цей час, який ми вклали там в реальну роботу, в підготовку якісних презентацій і вони виглядають так, що до них більше підходять і партнери, і донори, хоча насправді нам є більше що показати.  Ми на цей напрямок обовʼязково знайдемо і ресурс, і знайдемо кого залучити. Але без цього просто у нас дуже сильно будуть звʼязані руки і обмежені можливості. Тому, я просив би всіх керівників структурних підрозділів серйозно дуже до цього ставитися, інакше, я повторюся ми будем програвати і по цьому напрямку, – зауважив Олександр Ломако.

На сьогодні місто суттєво відстає від інших обласних центрів, що попри війну, весь цей час продовжували повноцінно жити і, навіть, розвиватися, йшлося на нараді. В. о. міського голови каже, впродовж 2022-2023-го Чернігову вдалося відбудовуватися та укріплюватися переважно коштом власного бюджету, значну допомогу по напрямках водопостачання, теплогенерації, освіти залучили від міжнародних партнерів. 

От Житомир більше всіх в Україні у відсотковому відношенні дає на ЗСУ. Молодці, підтримуємо їх абсолютно в цьому. Але не треба ж порівнювати ті руйнування, які є в Чернігові, і були, і є потреби, ті втрати від бізнесу від ПДФО, які релокувалися з Чернігова в той же Житомир, Хмельницький, Івано-Франківськ,  скільки у нас заводів не відновило взагалі роботу, або відновили на половину. І це ж, зрозуміло, що це недоотримані кошти бюджетів. А ті, що у нас були за два роки, навіть за рік і сім місяців, більше мільярда ми направили тільки на відновлення. Зрозуміло, що конкурувати по допомозі там дронами, чи просто коштами військовим частинам при тих потребах відновлення ми не можемо, – підкреслив Олександр Ломако.

Разом із тим, робіт з відновлення ще досить багато. І практично за відсутності бюджету розвитку у 2024-му основним джерелом їх фінансування можуть бути міжнародні гранти або урядові програми. Ломако доручив всім управлінням та комунальним підприємствам використовувати кожну можливість, готувати проєкти і намагатися конкурувати з іншими громадами, аби отримати кошти хоча б на частину з них. Як наприклад, на третю чергу робіт по найбільш пошкодженій із вцілілих 19-ій школі, заміну застарілих водопровідно-каналізаційних мереж чи продовження відновлення об’єктів критичної інфраструктури.