ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Без ополонки і намету для обігріву: як цьогоріч чернігівці відзначали Водохреще

Featured Video Play Icon

19 січня православні християни святкують Хрещення Господнє, або Водохреще. У цей день чернігівські віряни прийшли до храму святої Катерини, щоб освятити воду. Вона, згідно з повір’ям, зцілюватиме душу і тіло, відганятиме зло та укріплюватиме дух. Заради зручності біля церкви встановили автоцистерну, щоб усі бажаючі могли набрати освяченої води на місці.

Цікаво те, що саме хрещення і обмивання у водах Йорданських була традиція і старозавітня. Очищалися від гріхів, чи від осквернення, обмиваючи себе водою. Але чим відрізняється новозавітнє, наше хрещення і це свято, від старозавітного? Те, що сам Господь входить у води Йорданські і освячує все водне єство, всю водну природу, – зазначає настоятеля собору святої Катерини Роман Кіник.

Ще один традиційний елемент Водохреща – купання в ополонці. Хоча наразі на Десні майже немає криги, а богослужіння не організовували з міркувань безпеки, на Золотому березі все ж знайшлися бажаючі скупатися. Здебільшого – досвідчені «моржі».

Я цілий рік купаюся, почуваю себе добре. Рекомендую. Тільки не тут починати, а раніше, щоб отримувати від цього задоволення, – каже чернігівець.

За купанням на Золотому березі уважно стежили працівники ДСНС та медики. Різкий перепад температур та тривале перебування у крижаній воді можуть спричинити судоми, кажуть рятувальники, тому шанувати цю традицію Водохреща треба обережно.

Основне правило – це не зловживати спиртним напоями перед тим як занурюватися в ополонку. Обов’язково треба занурюватися у спеціально відведеному місці, на якому чергують медпрацівники та рятувальники. Заходити у воду треба в зручному взутті, перебувати у воді не більше 30 секунд, і виходячи з води, треба насухо витертися, вдягнути теплий одяг і випити щось гаряче, – нагадує правила безпеки речниця Управління ДСНС у Чернігівській області Ніна Луценко.

Цього разу під час купання на Водохреще обійшлося без нещасних випадків.