Факт-новини: оперативні сюжети

Проєкт «Академія супергероїв» підбив підсумки: як відволікали чернігівських дітей від війни

Featured Video Play Icon

Власноруч готували розчин для мильних бульбашок, вчилися концентруватися або йти в ногу з трендами здорового харчування та екологічності. Головне – забувши про повітряні тривоги та війну. 

Так, у формі квестів з просвітницькими лекціями у школах та клубах за місцем проживання Чернігова реалізовувалася «Академія супергероїв» – проєкт психо-емоційної підтримки дітей від британського фонду «Street Child», втілений в життя громадською організацією «Українська монолітність». Підбиття підсумків співпало з кінцем року і нині це можливість подумати про його продовження, та зрозуміти, що сьогодні потрібно.

– Якщо говорити коротко, ми намагаємося відволікти дітей від війни . Для наших дітей, на жаль, вже стало нормою грати у “войнушки”, де вони не соромляться один одного називати, хто якою стороною воює, і так далі, але при цьому, коли приходимо ми, у них одразу вектор уваги перемикається на нас і виходить, що поки, наприклад, один доповідач або один коуч проводить свою лекцію або заняття – діти з головою туди занурюються , – розповів координатор проєкту “Академія супергероїв” у Чернігові, член ГО “Українська монолітність” Іван Вертебний.

Проєкт націлений на підтримку дітей шкільного і дошкільного віку у прифронтових та прикордонних містах, де в цьому є найбільша потреба. У Чернігові організаторам вдалося вийти за його межі: охопили більше трьох сотень дітей та провели з десяток унікальних заходів за чотири місяці. Ставка була на тематичні, з продуманим сюжетом, командні ігри, з руханками та різноплановими завданнями, дослідженнями та експериментами. І кажуть, фідбек показав, що всі зусилля були того варті.

– Ефект вдався, тобто ми бачили, що діти після того, наприклад, хто не вмів робити паперовий літачок – зміг його зробити і потім, наприклад, навчив когось зі своїх друзів. І загалом, за рахунок цього, у них хоч трошечки відкладається в голові наче не все так і погано.По очах навіть видно, коли діти хочуть цього, і наскільки це буде пролонгована дія в майбутньому, тому що, коли діти підходять і кажуть: ну всьо, я тепер не буду користуватися поліетиленовими пакетами, то бачиш, що ти не дарма приходив, – зазначив Іван Вертебний.

– Ми зібрались для того, щоб не тільки поговорити, але й запланувати нашу діяльність на наступний рік, почути від них як від професіоналів, соціальних працівників та педагогів, що дітям необхідно зараз, щоб ми з цією актуальною інформацією написали наші проекти на наступний рік, обговорили це з нашими партнерами, міжнародними, всеукраїнськими.  Вся наша робота якраз направлена на те, щоб підтримувати наше місто і наше майбутнє, бо майбутнє це якраз в цих дітях, якщо ми зараз всі разом не зберемося, не допоможемо їм і психологічно, і фізично якось розвантажитись, триматись і взагалі бути в позитивному такому настрої в такий важкий час, то про яке майбутнє (мова) , – підкреслила координаторка хабу Aware Zone у Чернігові Юлія Дарницька.

У дітей має бути щасливе дитинство і долучитися повинна долучитися вся громада. Попри те, що у місті безпекова ситуація відносно спокійна, вони перебувають у постійному стресі, і працювати з цим мають як вчителі, психологи, і соціальні педагоги у позашкільних закладах, так і батьки вдома, кажуть фахівці. 

-Треба спілкування в неформальній обстановці, щоб вони могли поділитися, розказати свої якісь проблеми, що їх турбує. Вони навіть самі позитив шукають у всьому: на вулиці пішов сніг – все класно, на вулиці пішов дощ – теж класно, щось будемо робити цікаве, наряджати ялинку – клас, робити щось своїми руками, арт-терапії різного напрямку вони допомагають , – каже педагогиня-організаторка дитячо-підліткового клубу «Берегиня» Владислава Войло.

За плечима команди – молодіжний простір, відкритий як відповідь на повномасштабне вторгнення, доступний для молоді і втілення власних ідей, проєкти соціально-психологічної допомоги дітям у Чернігові та деокупованих громадах області, зокрема і «спільно точки з юнісеф, сприяння у відновленні освітніх закладів. І в планах на 2024-ий продовжувати роботу в напрямках навчання, об’єднання та підтримки дітей і молоді.