ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Чернігові за кошти ПРООН демонтують б‘єкти, що постраждали від ворожих снарядів

Featured Video Play Icon

ПРООН фінансуватиме демонтаж частини об’єктів, що постраждали від ворожих снарядів. Зокрема, мова йде про близько 550 приватних будинків, дві школи та багатоповерхівку на проспекті Миру 249а. Про співпрацю в межах меморандуму із міжнародними партнерами виконувач обов’язків очільника Чернігова Олександр Ломако повідомив під час пресконференції в муніципалітеті 27 грудня.

Близько 550, ну, я думаю, реально буде менше, тому що не всі погодяться, але по меморандуму приватних будинків, які зруйновані або пошкоджені в місті Чернігові 550 будинків у приватному секторі. Плюс ми потребуємо демонтаж двох шкіл – №21 і №18, які зруйновані на Подусівці й демонтаж будинку Мира 249а, який також був зруйнований, він підлягає демонтажу, по яким уже немає запитань ні в кого, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Юридичні моменти, які необхідно владнати, залишаються по демонтажу зруйнованих шкіл №18 та 21, а також висотки на Чорновола, 15. Як розповів Ломако, будинок є речовим доказом злочину росіян проти людяності та нині під арештом СБУ. Також вирішується питання розміщення місця сортування будівельного сміття що буде зібрано внаслідок демонтажних робіт.

– Ми зараз шукаємо ділянку куди це все буде вивозитися, далі на цій ділянці буде сортування, цегла буде використовуватися частково для нових якихось будівництв, сміття буде частково використовуватися для, ну, не сміття, а залишки будівельні для підсипки доріг, для градуювання там у приватному секторі, у тому числі, а решта буде вивозити на сміттєзвалищі на Масанах, – зауважив Олександр Ломако.

У бюджеті міста закладають співфінансування в межах реалізації цього проєкту, але, зі слів Олександра Ломако, більшість коштів нададуть партнери. Принагідно він подякував ПРООН за напрацювання та проєкти, що були у 2023-му році й додав, що місто розраховує на плідну роботу й у майбутньому.