Факт-новини: оперативні сюжети

Підтримка малого бізнесу: скільки платитимуть підприємці за розміщення літніх майданчиків

Featured Video Play Icon

Підтримка для малого бізнесу. Коефіцієнт сплати місячної пайової участі для розміщення літніх майданчиків біля закладів громадського харчування залишиться без змін – на рівні 0,5 – до кінця воєнного стану та ще 180 днів після цього. Відповідне рішення ухвалив 13-го липня виконавчий комітет міської ради. Воно означає, що при розміщенні таких майданчиків бізнес і далі сплачуватиме лише половину від звичної суми.

Зараз я вважаю також, що у нас ситуація у зв’язку з військовим станом, з браком людей, з ускладненими умовами роботи підприємців наше завдання головне не отримати додаткові кілька сотень тисяч гривень до бюджету (тому що мова йде саме про таку суму за рік), а дати більше стимулів для роботи місцевих підприємців, малого бізнесу. Логічно підтримати їх, – каже в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. 

Знижений коефіцієнт пайової участі запровадили у Чернігові ще у 2020 році, коли малий бізнес потерпав від пандемії COVID-19. Наталі Лой відкрила ресторан за півтора місяця до локдауну, і мало не втратила все.

З обмеженнями працювали, у масках, рукавичках, дотримуючись усіх санітарних норм і правил. І тільки наприкінці червня дозволили відкривати літні майданчики, – говорить Наталі Лой, власниця ресторану.

Другим ударом по бізнесу Чернігова стало російське вторгнення минулого року. Відродження малого підприємництва у місті триває і досі. Невеликі кав’ярні, кафе та ресторани дають чернігівцям роботу, сплачують податки до міського бюджету.

Життя триває, тому зачинитися вдома за сімома замками не вийде. Ми відкрилися, а місто пішло нам назустріч, зробивши 50%-ву знижку. Дякуємо за це, – акцентує підприємиця.

Завдяки коефіцієнту підприємці сплачують щомісяця менше  27 гривень за квадратний метр площі, яку займає літній майданчик, замість майже 54-х.

Зекономлені кошти дали підприємцям змогу відкрити свій бізнес після деблокади Чернігова минулого року, платити своїм працівникам зарплату, донатити на ЗСУ, каже інший ресторатор Ігор Кукобко.

Будь-яка підтримка бізнесу вкрай важлива в даний момент. Зараз в країні непрості часи, особливо для бізнесу. Наша сфера потерпала від ковіду, і одразу після ковіду почалася війна. Було дуже складно перезавантажитися, – зазначає пан Ігор.

Заявки підприємців на розміщення літніх майданчиків та інших тимчасових об’єктів розглядає спеціальна комісія міської ради, а затверджує виконавчий комітет. На засіданні 13-го липня виконком також дозволив КП “Паркування та ринок” продовжити дії договорів з підприємцями, які займаються пересувною торгівлею кавою та фаст-фудом до завершення воєнного стану та ще 180 днів після цього.