Факт-новини: оперативні сюжети

Сімейний бізнес: історія родини Чуєнків, яка скористалась програмою «єРобота»

Featured Video Play Icon
  • Тримайте, смачного!
  • Дякую!

Денису Чуєнко двадцять чотири. У минулому електромонтер та торговий представник, віднедавна — власник торговельної точки з продажу фаст-фуду. Розповідає: ідея створити власний бізнес з’явилася понад чотири роки тому, проте на той момент можливості реалізувати її не було.

Бізнес-плани прописував, думав меню, рецептуру й оце все таке, але з місцем тяжко було, – говорить Денис.

Коли почув про урядовий проєкт «єРобота», який нині функціонує в Україні та допомагає як малому, так і середньому бізнесу розвиватися, чоловік вирішив подати заявку на одержання фінансової допомоги.

Спочатку я дізнався, прописали більш детальніше бізнес-план. Подали через «Дію», після цього була дата співбесіди. Пройшли її, і вже після співбесіди, через місяць, отримали позитивну відповідь, – розповідає чоловік.

На реалізацію свого задуму держава дала Денису Чуєнко 250 тисяч гривень. На грантові кошти він придбав обладнання, меблі та сплачує оренду за приміщення. Як розповіли в обласному центрі зайнятості, розмір наданого гранту залежить, насамперед, від кількості влаштованих працівників.

Щоби отримати грант, необхідно подати заяву на порталі «Дія» і бізнес-план, який також за формою затверджений Мінекономіки, він розміщений на порталі «Дія». Після складання бізнес-плану й заяви, насамперед оцінює її «Ощадбанк» як уповноважений банк за реалізацію цієї програми. Якщо за критеріями, які визначені банк дає «зелене світло», то ми як служба зайнятості оцінюємо і проводимо співбесіду з кандидатом. Програма передбачає надання мікрогрантів у сумі 150 тисяч — у разі створення одного робочого місця нового і 250 тисяч гривень у разі створення двох та більше робочих місць, – зазначає Максим Торжевський, начальник Управління реалізації політики зайнятості Чернігівського обласного центру зайнятості.

Загалом, за рік функціонування програми «Власна справа» фінансову допомогу одержали 172 жителі Чернігівщини на суму в понад 40 мільйонів. Започаткувавши або розширивши свої бізнеси в напрямках швейного виробництва, салонів краси, закладів харчування тощо, підприємці створили нові робочі місця для майже 400 людей. Що, за словами Максима Торжевського, в умовах повномасштабної війни, коли підприємства припиняють свою діяльність, так і не відкривши двері для співробітників — є дуже важливим:

Програма цікава і вона цікава тим, що кредит безповоротній. Це не кредит класичний, як видають банки, а безповоротні державна допомога, тобто, якщо ви головну умову виконуєте, про створення нових робочих місць, і сплачуєте податки, які передбачені для найманих працівників, то ніяких питань не буде. Буде працювати все, що ви створите і все, що ви хочете розвинути, і розвиватиметься економіка регіону.

А ось брат Дениса Чуєнка, Володимир, разом із дружиною вирішив розширити свій уже існуючий бізнес — мережу кав’ярень. Починав власну справу із точки в центрі Чернігова, зараз подружжя має вже три локації. Вони мріють створити заклади, куди б відвідувачі завжди хотіли повертатися.

Після вторгнення ми почали шукати, думати: якось треба розвиватися, тому що на одному місці стояти не можна. І з’явилися ось ці моменти по грантам. Ми вирішили спробувати. Спочатку захистився я: подався, захистився. Усе й вийшло. Кажу: «Оксано, пробуй і ти! Ти так само все знаєш, ти так само працюєш і всім займаєшся. Чому б ні?» Ось так і вийшло, – ділиться Володимир Чуєнко, підприємець.

Взяли на роботу двох працівників, для розвитку своєї справи родина також одержала 250 тисяч гривень. На цю суму вони придбали весь необхідний для функціонування кав’ярні інвентар.

На грантові кошти ми купили льодогенератор, шейкер, кавомолку, кавову машину, гриль один, гриль другий, морозильну камеру, гранітор, це слеш-машина, яка робить фруктовий лід. Від солодкий, рідкий, і можна пити зі стаканчика, з трубочки, – розповідає Оксана Чуєнко, приватна підприємиця.

За словами Оксани Чуєнко, після завершення ремонту, вони планують обслуговувати клієнтів як в приміщенні закладу, так і у форматі «to go», а тому братимуть на роботу ще двох барист.

У Чернігівському обласному центрі зайнятості підкреслюють важливість створення нових робочих місць, адже нині в місті налічується 250 вакансій, і цього недостатньо, аби працевлаштувати всіх тих, хто стоїть у них на обліку.

Окрім того, державна програма «єРобота» надає можливості і для учасників бойових дій та їх чоловіку або дружині. Вони можуть відкрити власну справу чи масштабувати вже існуючу та одержати до мільйона гривень. Алгоритм подання заяв залишається незмінним.