Факт-новини: оперативні сюжети

Спрощене оподаткування: як полегшити фінансове навантаження на бізнес

Featured Video Play Icon

В Україні продовжують діяти податкові канікули для підприємців 1, 2 та 3 груп. Зокрема 1 та 2 групи мають право не сплачувати єдиний податок та не заповнювати декларацію платника. Цю систему запровадили, щоб допомогти підприємцям відновити свій бізнес, який постраждав від російської агресії.

Підприємці 3 групи, яких у Чернігові найбільше, хоча і мають платити єдиний податок, мають змогу перейти на так званий спецрежим – зі ставки у 5% до 2%, щоб дещо полегшити фінансове навантаження на свій бізнес. Цією можливістю скористалися вже близько 40% підприємців, і заяви про перехід продовжують надходити.

Також підприємці, які користуються спрощеною системою оподаткування, мають право не сплачувати єдиний соціальний внесок. Наразі він складає 1430 гривень для всіх трьох груп.

За словами Тетяни Рубан, більшість підприємців, які нині працюють у Чернігові, продовжують сплачувати єдиний податок та ЄСВ, наповнюючи таким чином міський бюджет та сприяючи відбудові міста. Податкові послаблення, згідно з Законом, діятимуть доти, доки в Україні запроваджений воєнний стан.