ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Перший відкритий Кубок міста зі скелелазіння зібрав понад 130 юних гуртківців

Featured Video Play Icon

Понад 130 гуртківців міського та обласного Центрів дитячо – юнацького туризму випробували свої сили на штучному стенді, на спеціально підготовлених маршрутах. Скеледром було збудовано в школі № 14 перед повномасштабною війною і до цих змагань споруду не використовували. У минулі вихідні у спортивній залі школи збиралися дівчата та хлопці з Чернігова і Коропа, щоб позмагатись у відкритому Кубку міста зі скелелазіння.

Два варіанти. Перший, якщо ви долазите до самого верху і задача доторкнутися. Зацеп помічений жовтою лінією. Це фініш. Якщо ви до нього не долізли, вам буде зараховано час нижньої полоси. Це, можливо хтось не долізе, – розповідає головний секретар змаганнь, тренер Євгеній Журба.

 Учасники були налаштовані на спортивну боротьбу. За умовами змагання, кожен мав одну спробу, щоб пройти максимально швидко 5 трас, які мають різний рівень складності. Потім час їх проходження підсумовувався.

Це такий вид туризму боулдерингова стінка. Діти дуже полюбляють. На цих змаганнях беруть участь не всі. Діти, які мають бажання і якісь невеличкі здібності, – зазначає  керівниця гуртка Чернігівського центру ДЮТКВПВ Ганна Степаненко.

Скелелазіння – це третій етап. Перший у нас був боулдинг на коротких трасах лазили. Другий – на складність і цей на швидкість. Вони незалежні між собою, але загальний залік потім підведемо для кращих спортсменів. Дітям подобається. Вони з задоволенням лазять, – каже Євгеній Журба.

Скелелазіння – це не тільки цікавий та екстремальний вид спорту. Його ще називають “розумним”. Щоб успішно пройти маршрут необхідно буди сильним, гнучким та прорахувати кожен свій рух.

Цей вид спорту дійсно захоплює своїми висотами і я відчуваю справжній прилив адреналіну, – говорить учасник змаганнь Тихон Лемешовець.

Незважаючи на воєнний час кількість гуртківців не зменшилась. Тепер діти більш відповідально ставляться до занять.

Діти більш активніше почали ходити. Якщо до війни дітей треба було стимулювати, дзвонити, нагадувати, то зараз на всі заняття, тільки по хворобі діти не приходять. Іноді емоційно, коли тривог лунає багато протягом дня. Тоді можуть не прийти на заняття. А так я дивлюсь по Центру – усі полігони зайняті. У нас ще є полігон з верьовками і болдингова стіна. Ми у чергу стаємо, – зазначає Ганна Степаненко.

Головною метою проведення цих змагань було не тільки визначення найкращих, а також популяризація скелелазіння та здорового способу життя серед учнів.