Факт-новини: оперативні сюжети

«Чарлі Гордон — ідіот»: Чернігівський облдрамтеатр готує прем’єру

Featured Video Play Icon

Попри війну та численні негаразди, у Чернігівському обласному драмтеатрі імені Шевченка триває 97 театральний сезон.

Але в лютому-березні минулого року все було інакше. Через запеклі бої з окупантами культурно-мистецькі заклади Чернігівщини тимчасово припинили свою діяльність.

Театр практично став на межі існування, як і весь Чернігів, як і вся наша держава. І думки були дуже сумні, дивлячись на все те, що ми маєм, очікуючи кожного дня чогось страшного, – згадує директор Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т.Г.Шевченка Сергій Мойсієнко.

Проте навіть під час активних бойових дій та в перші місяці після звільнення області творче життя тривало. Саме в ті дні зародився творчий проєкт #CheDram, у межах якого в приміщенні драмтеатру на благодійних засадах показували українські кінострічки для військових, тероборонівців та волонтерів. Аби потішити малечу, що залишилася в місті та бачила війну на власні очі, першого червня на сцені поставили пригодницьку історію «Подорож у країну мрій, або велосипед із червоними колесами». Із серпня творча група відновила повноцінно роботу над репертуаром та репетиції, цехи та техперсонал — над костюмами, декораціями, обладнанням та інтер’єром приміщень. У вересні 2022-го драмтеатр відкрився для всіх глядачів.

– І треба було бачити щасливі обличчя тих акторів, які тепер, по-перше, вони зустрічались, вони скучили один за одним, вони вже забули про ті всі ковідні заборони про те, що при зустрічі не робіть рукостискання, не обіймайтеся, не цілуйтеся… Обнімайтеся, цілуйтеся, радійте, бо Ви знову у своєму рідному домі, у стінах нашого театру, – сказав Сергій Мойсієнко.

Як зазначив Сергій Мойсієнко, 97 театральний сезон, що розпочався 27 жовтня з трагікомедії «В П О», один із найскладніших за всю історію існування закладу. Повітряні тривоги, припинення та перенесення вистав, проблеми зі світлом та опаленням, кадрові труднощі – все це впливало на роботу театру. Глядачі спускалися в укриття після увімкнення сирени, евакуювалися з приміщення через блекаут. Скасовувалися й новорічні вистави для найменших.

Тричі приїздили діти інваліди. І кляті «освободітєлі», москалі, так і не дали тим тим дітям подивитись. Колясочники приїжджали в театр і їхали додому, бо були оголошені повітряні тривоги, – повідомив директор Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т.Г.Шевченка.

Та попри все, життя, зокрема творче, продовжується. Про плани на найближчий час директор чернігівського драмтеатру розповів журналістам на першій за час повномасштабної війни прес-конференції. Відтепер у театрі — лише україномовний репертуар та жодних артистів із країни-агресорки. Зараз же активно готуються до прем’єрних показів вистави «Чарлі Гордон — ідіот» за твором Деніела Кіза «Квіти для Елджернона», які відбудуться у квітні. У ній розповідається про молодика, котрий добровільно бере участь в експерименті з покращення інтелекту. Режисеркою-постановницею спектаклю є Анастасія Кузик. За її словами, постановка зроблена саме за мотивами оповідання, на основі якого американський письменник згодом написав однойменний роман. Інсценізацію за мотивами твору ще у 2007 році створив батько Анастасії, Сергій Кузик, проте тоді її так і не поставив.

-І так як це одне з моїх підліткових книжкових потрясінь, саме цей твір, от я на нього звернула увагу. Так, у принципі і вирішили поставити «Квіти для Елджернона». Тільки в нас вистава буде називатися «Чарлі Гордон — ідіот», того, що робимо акценти на зовсім інших аспектах, так би мовити. Це трагедія людини, саме Чарлі Гордона, і хотілося зробити акцент саме на ньому, бо вистава розповідає саме його історію, – розповіла режисерка-постановниця Анастасія Кузик.

Експериментальний простір, де глядачі будуть на сцені поруч з артистами, незвичні декорації, декілька акторських складів, година сорок без антракту, оригінальна музика — усе це чекає відвідувачів прем’єри. Анастасія Кузик мріє, щоб на виставу завітала молодь і закликає приходити до театру сім’ями.

-Для того, щоб хоча би трошечки, на 1 годину 40 хвилин перепочити, ми запрошуємо до театру чернігівців і гостей нашого міста, – підкреслила Анастасія Кузик.

Аби відновлювати культурне життя Чернігівщини, працівники обласного драмтеатру імені Шевченка й далі працюватимуть над виставами та іншими культурними проєктами. Вони вірять: мистецтво допоможе містянам повернутися до розмаїття та багатогранності мирних часів.