Факт-новини: оперативні сюжети

ТКЕ та зарплати вчителям: перша онлайн-сесія міської ради

Featured Video Play Icon

36-та позачергова сесія міської ради проходитиме 24 листопада онлайн. Як повідомив під час погоджувальної ради в.о. міського голови Олександр Ломако, перед тим як буде прийнятий головний бюджет міста виникла нагальна необхідність  розглянути  два важливих питання. Перше пов’язане з роботою КП «Теплокомуненерго», яке забезпечує теплом чернігівців. Аби підприємство могло розрахуватися з “Чернігівгазом” за доставку блакитного палива  від початку опалювального сезону  і до кінця року, а також вчасно виплатити зарплату своїм працівникам, потрібно внести зміни до міської програми забезпечення діяльності КП «ТКЕ» та передбачити у міському бюджеті кошти на ці потреби. 

и просимо внести зміни до Програми підтримки і збільшити її на 70 млн. Ця цифра дорівнює початковим  розрахункам, які були подані у травні, але тоді програма була затверджена на 60 млн.грн. у зв’язку з наявністю коштів, і було нам поставлене завдання вже потім, як ми заберемо цей комплекс, вже оперативно порахувати і дати конкретні цифри.  Цифра, яку ми виносимо в ці зміни програми, складає 70 млн. – 58 млн це розподіл газу, саме Чернігівгаз, і 12 млн. –  це заробітна плата, – пояснив голова АТ «ОТКЕ», позаштатний радник секретаря Чернігівської міської ради Олексій Щербина.

Як пояснив Олексій Щербина, кошти за розподіл газу мають бути сплачені авансом –  до початку розрахункового місяця. Тобто за жовтень проплата йшла у вересні, а за листопад – ще у жовтні. Але обігові кошти у підприємства з’являться лише наприкінці року. Місячний платіж КП «ТКЕ» становить 23 млн.грн., а за три місяці опалювального сезону – 69 млн.  

– Будемо платити своїми коштами 11 млн з копійками і  58 млн. ми просимо за рахунок цієї програми, – додав Олексій Щербина.

Олексій Щербина також розповів, що за жовтень з початку опалювального сезону було нараховано лише 10 млн. гривень за категорією «населення», при чому за тарифами, які діяли станом на 24 лютого 2022 року. 

Нарахування за категоріями бюджет та інші взагалі не було виконано, тобто теплова продукція була відпущена, але нарахування не відбулось у зв’язку з тим, що у нас немає затвердженого тарифу. На сьогоднішній день НКРЕКП встановило тариф на виробництво теплової енергії, і в понеділок буде робоча група, яка пропрацює і винесе на затвердження виконкому саме кінцевий тариф, – зазначив Олексій Щербина.

Ще одне питання, яке мають розглянути депутати, пов’язане з забезпеченням працівників освіти заробітними платами. Як повідомив очільник управління освіти Василь Білогура, до кінця року на ці статті видатків не вистачає 26,8 млн грн. 

– Ми на минулій сесії приймали Звернення до міністерства освіти Звернення було стандартне до кінця року, те, що освітня субвенція не покриває витрати на з/п освітян.  Ми написали листа, звернення міської ради прийняли на КМ, ВР і Міністерство освіти. Отримали класичну відповідь: грошей нема, фінансуйте з місцевого бюджету. Відповідно для того, щоб по грудню місяцю нам закрити з/п освітян, хоча це делеговані повноваження і мали б забезпечуватися державою, ми дофінансовуємо з місцевого бюджету, відповідно вносимо зміни до бюджету, – підкреслив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Сесію Чернігівської міської ради вперше проведуть у режимі відеоконференції з віддаленим підключенням до неї  учасників пленарного засідання. Олександр Ломако також повідомив, що місто в плановому режимі готується до бюджетної сесії. Проєкт головного фінансового документу міста буде оприлюднено публічно, тобто заздалегідь винесуть його на обговорення депутатів і чернігівців.