ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

У Катерининському храмі Чернігова Різдво святкуватимуть двічі

Featured Video Play Icon

Святкувати Різдво Христове за новим стилем, тобто 25-го грудня, чернігівці відтепер зможуть у Катерининському храмі. У цей день о 9-й годині ранку буде проводитися літургія, хоча основні різдвяні богослужіння все ж заплановані на 7 січня.

-Деякі православні церкви перейшли на новий стиль, тільки грузинська, єрусалимська, свята гора Афон, українська та російська церкви зберігають старий стиль, а всі інші православні церкви перейшли і святкують Різдво за новим стилем, – пояснює настоятель храму Святої Катерини Роман Кіник.

Рішення про те, чи святкувати Різдво також 25 грудня, приймала кожна громада ПЦУ окремо. Серед двохсот парафіян Катерининського храму провели опитування.

-Із тих всіх, хто взяв участь в голосуванні, двоє людей були за то, щоб святкувати Різдво 7 числа, двоє людей за те щоб і 7 і 25-го, і було написано що не можна переходити так строго. І всі інші записочки, просто було позначено число «25». Наша парафія прийняла рішення святкувати Різдво і 25-го числа, – каже отець Роман.

Як пояснив отець Роман, про повний перехід на святкування за новим стилем поки не йдеться. Серед українців є запит на це, і він особливо зріс після повномасштабного російського вторгнення. Але календарна реформа має бути затверджена вищим керівництвом церкви.

-Зараз, саме з 25-го числа, будуть зроблені певні висновки, тому що будемо бачити, буде бачити єпархія, стан справ, як відбулися богослужіння, відвідання людей, наскільки люди звертаються і хочуть святкувати 25-го числа. Буде вимальована певна картина того, наскільки суспільство готове зробити цей крок уперед, – зазначає Роман Кіник.

З 2017 року в Україні 25-те грудня визнано офіційним святом і вихідним днем. Цьогоріч Різдво за григоріанським календарем припадає на неділю, але через режим воєнного стану наступний день, 26-те грудня, буде звичайним робочим днем.