Факт-новини: оперативні сюжети

Родина, друзі, краєвиди Чернігівщини у творах Народного художника України Володимира Ємця

Featured Video Play Icon

Вернісаж, запрошені гості, лунає українська пісня в супроводі бандури. Усе, як за життя художника Володимира Ємця. Нажаль, 85 – річницю з дня народження почесного громадянина Чернігова відзначили без ювіляра. У 2019 році Володимир Ємець відійшов у засвіти, залишивши по собі велику мистецьку спадщину та теплі спомини.

Майстерня, магія, маестро малює мій портрет, – читає поетеса Надія Галковська.

 Рядки з вірша – присвяти автору портрету були написані “козачкою” Надією Галковською після завершення роботи над ним. Поетеса згадує, що немов побувала в магії творчості.

Це була фантастична робота. Мені було дуже цікаво з ним працювати. Це була дуже висока і надзвичайно вимоглива творча праця. Але я переносила все дуже терпеливо, тому що Володимир Володимирович якось подавав це все легко. Завжди з гумором. Якісь у нього були такі промовки цікаві.Якісь історії він розказував, – розповідає Надія Галковська.

 Майстер пензля мав власний підхід до портретованих. Був з ними щирий та відкритий.

-Я так думаю, що мій портрет належить до останніх робіт його. І він часто ділився своїм самопочуттям, не дуже добрим. Багато розповідав про свої дієти. Навіть, давав мені брошюрки, як вести здоровий спосіб життя, як харчуватись. Приємно знаходитись зараз серед цих картин. У них дуже хороша аура, тепла, – зазначає художня керівниця капели бандуристів, викладачка Раїса Борщ.

Мистецтвознавці називали чернігівського художника одним з найкращих портретистів України. Володимир Ємець створив чимало портретів відомих діячів Чернігова та України, зокрема й нашого земляка, Героя України Левка Лук’яненка. На виставці можна побачити не тільки сам портрет, а й вишиванку політичного діяча.

-Вишивана сорочка Левка Лук’яненка, яку він подарував Ємцю, Ємець подарував музею. Ємець пам’ятав і піклкувався про музей. Частину творів він дарував. І хоча на тимчасове зберігання, але він передав до нашого музею велику кількість творів, які ми використовуємо у своїх виставках. Які вважаємо частиною культурної спадщини Чернігівщини і України, – зауважив директор художнього музею Юрій Ткач.

 Володимира Ємця можна було побачити за роботою не тільки в майстерні. Деякий час він очолював обласний художній музей, стояв у витоків створення обласного осередку спілки художників України.

-Ємець, крім того, що був прекрасним художником, він ще й був прекрасним організатором. Він згуртував навколо себе всю молодь, котра приходила до нашого осередку. Потім він допомагав вступити в спілку. Коли я став головою, останні свої роки він був для мене активним радником, – підкреслює голова Чернігівської обласної організації Національної спілки художників України Віталій Василевський.

 Серед представлених творів також є краєвиди Чернігова, Седнєва, Новоселівки, знамениті “Довженківські карасі”, натюрморти та графічні роботи. Частина картин демонструється в музейному просторі вперше. Виставка Володимира Ємця триватиме в художньому музеї до 30 травня.