ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Новий епідсезон: у Чернігові фіксують зростання захворюваності на ГРВІ

Featured Video Play Icon

Чернігів на порозі нового епідемічного сезону. Фахівці фіксують підвищену захворюваність на ГРВІ і прогнозують на початку листопада активізацію грипу.  Тому, аби завчасно попередити розповсюдження вірусів, лікарі радять не зволікати та вакцинуватися. Робити це необхідно щороку. У зоні ризику перебувають усі, особливо люди похилого віку, діти, вагітні жінки, медики та військові.

Вакцинацію необхідно проводити десь у вересні – жовтні тобто до початку епідсезону. Так як, вакцинація ні в якому разі не знижує загальний імунітет, а тільки допомагає знизити ризики захворюваності на грип або ж попередити серйозні ускладнення. Ускладнення, на жаль, можуть бути дуже серйозними – це пневмонія, тобто запалення легень, серцева недостатність, набряк легень, – розповіла лікарка-терапевт амбулаторії Чернігівської міської лікарні №2 Альона Гомаз.

Безоплатно  вакцину отримають лише медичні працівники, зазначає заступник генерального директора Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Артем Ярошенко. Саме вони щодня контактують із пацієнтами, які мають симптоми інфекційних захворювань. Серед них співробітники екстреної медичної допомоги, приймальних відділень та інші категорії.    

– В аптеках наразі вакцина наявна, наскільки нам відомо. Щодо централізованого постачання для груп медичного ризику вакцина буде доступна наступного тижня, як нам повідомили з центру громадського здоров’я. Ми замовляли кількість 2200 доз, нам надають 1900 ще з наступною поставкою, – повідомив заступник генерального директора Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Артем Ярошенко.

Грип – це вірусна інфекція, яка передається повітряно-крапельним шляхом від людини до людини. Бактерії протягом деякого часу залишаються на дверних ручках, меблях, рушниках тощо. Аби запобігти зараженню медики закликають регулярно мити руки, уникати контакту з хворими людьми та дотримуватися усіх правил особистої гігієни. Як розповіла Альона Гомаз, симптоми грипу суттєво різняться  порівняно з ознаками звичайної застуди.

– Стається раптовий початок, тобто у людини підвищується дуже висока температура, яка важко збивається жарознижуючими препаратами. Це ломота в тілі, виражена слабкість, біль у м’язах, біль при рухах очних яблук, може супроводжуватися ще сухим кашлем та першінням у горлі. Якщо з’явилися такі симптоми важливо звернутися до свого сімейного лікаря і ні в якому разі не займатися самолікуванням, – зазначила лікарка-терапевт амбулаторії Чернігівської міської лікарні №2 Альона Гомаз.

Займатися самолікуванням самотужки обираючи медпрепарати чи застосовуючи народні методи може бути небезпечно для здоров’я. Чернігівка Олександра каже, у випадках загострення чи важкого перебігу хвороби, обов’язково звертається до медиків, аби одержати  кваліфіковану допомогу.

У мене почалися проблеми з легенями і мені робили рентген, потім приписували чи сиропи чи чаї спеціальні, таблетки. Я два тижні хворіла, дуже-дуже довго. Був кашель і висока температура 39, тому відразу, на другий день я пішла до лікаря, каже Олександра.

Користуючись призначеннями лікарів, подолати хворобу можна впродовж 5-7 днів. Також у медичних закладах Чернігова можна зробити спеціальний тест, який допоможе визначити наявність збуднику грипу в організмі.