ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Чернігів починає опалювальний сезон. Коли ввійде в нього ТЕЦ?

Featured Video Play Icon

У Чернігові повноцінно стартує опалювальний сезон. Від середи, 18 жовтня, теплогенеруючі підприємства мають розпочати подачу теплоносія до житлових будинків та решти обʼєктів – саме цього дня третю добу поспіль середня температура повітря буде нижчою 8 градусів за Цельсієм. Відповідне розпорядження напередодні, 17 жовтня, підписав виконуючий обов’язки очільника міста.

Частину закладів соціальної інфраструктури, як от пологовий, геріатричний пансіонат та деякі лікарні підключили до тепла ще минулого тижня, як завжди, першими. З понеділка – ще 22 дитсадки. Школи запустять вже після осінніх канікул.

– Наші теплогенеруючі підприємства готові на 100% технічно до початку опалювального сезону. Більше того, ми дуже активно працювали минулого року і цього, щоб забезпечити альтернативне живлення для котелень, але це на випадок там екстрених ситуацій, ми зараз говоримо про планову підготовку. Ми вважали що найскладнішим етапом на підготовці міста до опалювального сезону будуть переговори з Нафтогаз Трейдингом, укладення з ними договорів, при, повторюся, понад мільярду заборгованості з боку ТЕЦ – Технови, яка переходить згідно закону на нового орендаря, з Нафтогазом питання вирішилося, але сталося так, що місцевий облгаз став головною проблемою, – повідомив в.о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

За словами в.о. міського голови, попри колосальні борги попереднього користувача і обмеження в часі, комунальному підприємству Теплокомуненерго вдалося підготувати до другої в умовах повномасштабної війни зими повернутий місту комплекс ТЕЦ та провести складні перемовини з Нафтогазом, а відтак – укласти угоду на постачання природного газу. Затримка нині лише з Чернігівгазом, що вже кілька днів не підписує договір на відбір блакитного палива з газо-розподільних мереж.

– Через бюрократичні виключно підстави, перша це є заборгованість, виявляється, у Технови за розподіл газу, близько 100 млн – через суд облгаз намагається стягнути і стягне очевидно, тому що це зрозуміло, є борг, потрібно платити. Навіть, якщо у Технови не буде коштів заплатити, є майно, і вони ці гроші заберуть гарантовано. Наголошую: місто тут взагалі ні до чого, це відносини двох незалежних від нас субʼєктів. І друга причина – взагалі вона може здаватися смішною, це те, що є договір у Чернігівгазу з Техновою на розподіл газу, і вони не відкликали цей договір, відповідно не можна заключити новий договір з новим субʼєктом, – зазначив Олександр Ломако.

Фактично ж, це навіть не підписання нового договору, а внесення змін до існуючого, оскільки Теплокомуненерго торік вже мало на балансі одну котельню і опалювало з десяток будинків, йшлося на нараді.

– Акціонерне товариство “Чернігівгаз” воно керується у своїй роботі нормативними документами, для них є теж регулятор, такий же самий як і для нас – НКРЕКП, є кодекс газорозподільних систем, який чітко описує подібну ситуацію. Тобто, не завжди може звернутися минулий орендар, чи той, хто користувався обʼєктом, тому кодекс розписує цю ситуацію, що в такому випадку АТ “Чернігівгаз” повинно в односторонньому порядку припинити договір і не має права відмовляти новому споживачу в укладенні договору, – зауважив голова правління АТ “Облтеплокомуненерго” Олексій Щербина.

Зараз у нас немає інших можливостей і іншої взагалі риторики як вимагати від  Чернігівгазу протягом 24-ох годин до 18 жовтня знайти можливість і підписати відповідний договір з КП Теплокомуненерго і не саботувати роботу і не залишати без тепла, коли на вулиці вже досить холодно, половину обласного центру. В іншому випадку ми будемо звертатися до Служби безпеки України в Чернігівській області розглянути цю ситуацію з точки зору саме безпеки містян.  І враховуючи правовий режим воєнного часу вживати всіх необхідних заходів до таких керівників, які чи не хочуть, чи бояться, чи мають якісь інші причини взяти на себе відповідальність, взяти ручку і підписати відповідні угоди, які по суті їм і економічно вигідні, і які соціально важливі. Тобто цей саботаж треба припиняти, – підкреслив Олександр Ломако.

Без договору ТЕЦ не зможе ввійти в опалювальний сезон, і заручниками обставин опиняться десятки тисяч містян та соціальні об’єкти, зокрема 17 дитсадків, медзаклади тощо, каже Ломако. А тому він також публічно звернувся до Ради оборони області з проханням розглянути це питання на найближчому засіданні.