ТОП 5Факт-новини: оперативні сюжети

Відновлення школи №19: у Чернігові шукатимуть можливості для завершення відбудови

Featured Video Play Icon

Подальше відновлення 19 школи під питанням, проте місто шукатиме можливість для завершення відбудови. Аби запустити навчальний процес в одній з найбільших шкіл Чернігова і в одній з найбільш постраждалих від російських обстрілів, з міського бюджету було виділено 46 мільйонів гривень, для завершення аварійних ремонтів необхідно ще понад 80. На засіданні виконавчого комітету 17 жовтня мали затвердити проєктно-кошторисну документацію, проте розгляд цього рішення за пропозицією в.о. міського голови відтермінували.

Роботи виконані там тільки частково, вони виконані так, щоб школа могла відкрити двері для дітей. Є багато питань там по спортзалах, басейн треба відновити, там був один з найкращих в школах міста басейн. Там є і інші питання по коридорах, по деяких класах і так далі, по опаленню є питання і це треба продовжувати робити. Згідно законодавства, сума, яка більше ніж 120 мільйонів, потребує затвердження виконкому і ми б його затвердили взагалі без питань і продовжували ці роботи в цьому році і наступному році, але є один нюанс, – зазначив в. о. Чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Загроза зупинення відновлювальних робіт на пошкоджених внаслідок військової агресії об’єктах виникла через намір вилучити так званий військовий ПДФО з місцевих бюджетів вже від жовтня. Для Чернігова це сума орієнтовно в мільярд гривень, які місто спрямовувало на підтримку ЗСУ і власне відбудову від завданих руйнувань. В цей же день, 17 жовтня, депутати Верховної Ради провалили голосування за відповідні зміни у бюджетному кодексі (не вистачило лише 2 голоси) і відправили на повторне друге читання.

-Відповідно у нас, на жаль, з великою долею вірогідності не буде не те, що коштів на відновлення 19-ї школи чи інших закладів міста. У нас може не вистачати коштів на функціонування взагалі міста: на прибирання, можливо, будуть питання по забезпеченню гарячого харчування дітей, на покіс трави, вивіз сміття і так далі, – зауважив Олександр Ломако.

Нагадаємо, під час облоги міста у лютому-березні 2022 року школа №19 була під прицільним вогнем росіян. 12 ворожих ударів, 4 з яких – прямі, пошкодили дах, понад 500 вікон, коридори, кабінети тощо. Станом на сьогодні дві черги відновлювальних робіт виконано, що дозволило повернути життя у заклад – понад 1100 учнів навчаються очно. Аби діти отримували дійсно якісну освіту, необхідно провести і третю чергу робіт, кажуть освітяни. А для цього є потреба в завершенні ремонтів зокрема кабінетів, коридорів, актового та спортивних залів та басейну.

Якщо б виконком міськради погодив проєктно-кошторисну документацію – всі витрати лягли б виключно на плечі міського бюджету. Тому питання потребує доопрацювання, зазначив Ломако, і дав доручення підготувати звернення до ОВА для залучення інших джерел фінансування, зокрема державної субвенції.

– Якщо це буде погодження ОВА, ми можемо претендувати на кошти державного бюджету, на кошти обласного бюджету, якщо там щось буде і ми можемо, ніхто нам не забороняє, направляти на це кошти міського бюджету. Тому у нас тоді буде більше можливостей і я думаю, що це найбільш правильний шлях, – підкреслив Олександр Ломако.

Якщо ж ОВА не надасть погодження, місту доведеться шукати можливості відновлення навчального закладу у власному вже скороченому бюджеті, або допомоги від партнерських благодійних фондів і організацій.